ТРИ ПУТА ВИШЕ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ: Грађани РС за црни петак потрошили више од 12 милиона евра!

Танјуг

01. 12. 2021. у 00:40

ЦРНИ петак ове године испразнио је новчанике грађанима Српске за 24,5 милиона марака (око 12,5 милиона евра), односно скоро три и по пута више него лани, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

ТРИ ПУТА ВИШЕ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ: Грађани РС за црни петак потрошили више од 12 милиона евра!

Фото Град Бањалука

Према подацима Пореске управе РС, на црни петак, 26. новембра ове године, грађани су потрошили нешто мање у односу на претпандемијску 2019. годину, када су касе трговаца напунили са 27,6 милиона КМ (око 14,1 милион евра), пренеле су бањалучке ''Независне новине''.

Горан Савановић, председник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних делатности Републике Српске, каже да је црни петак могао проћи и уз дупло мање потрошеног новца.

- Ми смо купохоличари и волимо трошити паре, ми смо такав народ. Увек кад наиђу такви догађаји као што је црни петак, сматрамо да ћемо доћи много јефтиније до нечега и да ћемо уштедети неких пара, па нас ухвати потрошачка грозница - каже он.

Савановић истиче да нису сви подједнако трошили новац током тог дана и да су највише трошили они који имају вишка пара.

Из удружења потрошача кажу да је тренд повећане потрошње очекиван, јер је и сам тренд црног петка све више заступљен на нашим просторима.

- Црни петак је тренд који је све заступљенији код нас и на нашем тржишту и може се очекивати да ће тренд повећања прихода према Пореској управи бити све већи, а то је сигурно заслуга и надлежних органа који се боре против сиве економије и илегалне куповине - каже Душан Срдић, председник Удружења потрошача "Реакција" из Бањалуке, за "Независне".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)