МЕЊАЛИ ВРЕЋЕ СА "ГЛАСОВИМА": Потврђена оптужница за муљаже на референдуму за опозив начелника Миличевића

О. МАТАВУЉ

01. 12. 2021. у 07:13

ОКРУЖНО јавно тужилаштво у Добоју подигло је оптужницу против деветоро Теслићана због изборних превара током одржавања референдума за опозив начелника те општине Милана Миличевића (СДС) 3. марта 2019. године.

МЕЊАЛИ ВРЕЋЕ СА ГЛАСОВИМА: Потврђена оптужница за муљаже на референдуму за опозив начелника Миличевића

Фото "Новости"

Оптужени су Николина Ристић (32) и Сретко Китић (39), председница и члан Комисије за спровођење поступка опозива, Милорад Готовац (58), председник гласачког одбора у Очаушу, и Срђан Даниловић (36), Дарко Јоветић (40), Чедо Лазић (55), Ален Сеферовић (28), Божо Игњић (57) и Саво Ђукић (35). Петоро се терети за спречавања одржавања избора и гласања, исти број је оптужен за изборну превару и једно за покушај изборне преваре.

У оптужници, коју је потврдио Основни суд у Теслићу, описане су муљаже с резултатима гласања на бирачким местима Очауш, Влајићи, Доњи Булетић и Рудник. Китић се терети да је забранио С. С. (посматрач СДС) и Л. Р. (члан бирачког одбора) да фотографишу примерак резултата гласања, нити га им је уручио чиме је спречио објављивање резултата гласања.

Лазић и Готовац су заменили врећу са гласачким материјалом са бирачког места у Очаушу, чиме су фалсификовали резултате...

Ристићева се терети да је наредила да се посматрачима СДС не дозволи фотографисање записника о пребројавању гласова из Влајића, што је у дело спровео Даниловић. Врећу са спакованим материјалом у просторије Комисије довезли су Сеферовић и Даниловић, такође заменивши врећу с гласачким материјалом.

Игњић је оптужен да је у Доњем Булетићу, где је био помагач за две старије особе, у гласачку кутију убацио бунт од више пресавијених листића, чиме је фалсификовао резултате гласања. Дозвољено му је да приступи гласачком месту, иако је Игњић и пре тога помагао својој мајци у гласању, а по закону може да помаже искључиво једном бирачу. На захтев СДС гласање је због тога прекинуто и на гласачко место је стигла полиција, а затим је Китић наредио да се гласање настави.

Приликом пребројавања гласова у кутији затечен бунт са пресавијеним листићима. Посматрач СДС тада је захтевао да се позове полиција, што није учињено, а када је изашао из просторије да их сам позове, закључали су му врата и онемогућили га да присуствује бројању.

"ВИДИШ ДА ЈЕ МОГУЋЕ"

ПРИЛИКОМ одбројавања гласова у Доњем Булетићу сви посматрачи су тражили да се издвоје и не броје листићи који су били пресавијени у три бунта (заокружени за опозив начелника). То није дозволио председник бирачког одбора Дарко Јоветић. На питање К. С. да ли је могуће да се листићи сами тако послажу Јоветић је уз осмех одговорио: "Видиш да је могуће".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)