ВИДОВИЋ: Српска држи инфлацију под контролом

С. М.

29. 11. 2021. у 18:20

МИНИСТАР финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да Република Српска држи инфлацију под контролом и да грађани не треба да се плаше да ће остати без плата и пензије које ће у наредној години бити повећане.

ВИДОВИЋ: Српска држи инфлацију под контролом

Фото Влада РС

- Планирали смо да половином децембра у Народној скупштини Републике Српске усвојимо буџет Српске за наредну годину који се неће много разликовати од овогодишњег. Важно је што ћемо наредне године повећати плате од три до пет одсто, али повећаћемо и пензије. Повећаћемо и додатке за борачке категорије, рекла је Видовићева.

Она је напоменула да је буџет Српске стабилан, ликвидан и све буџетске обавезе Влада редовно сервисира што ће бити до краја ове и у наредној години.

- Привреда Републике Српске је у овој години имала раст који нисмо очекивали. Према макроекономским параметрима бољи смо него прошле године. Мислим на раст бруто домаћег производа, прихода и производње, а извоз је порастао за 30 одсто, рекла је Видовићева.

Она је истакла да је ова година боља и у односу на 2019, јер је већи раст индустријске производње, прихода и има више запослених.

- Република Српска није презадужена, средње смо задужени. Наш јавни дуг је 42,4 одсто бруто домаћег производа, а укупан дуг је 51,5 одсто. У дуг Федерације БиХ нису урачунати кантони и зато се не можемо поредити, додала је Видовићева.

Према њеним речима, вирус корона је коштао Републику Српску 320 милиона КМ, а новац је уложен у здравство и привреду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)