МИНИСТАР ОШТЕТИО БиХ ЗА 9,7 МИЛИОНА КМ?! Подигнута оптужница против Селма Цикотића због незаконите продаје наоружања

О. МАТАВУЉ

27. 11. 2021. у 06:08

ТУЖИЛАШТВО БиХ подигло је оптужницу против Селма Цикотића (57), актуелног министра безбедности БиХ, због злоупотребе службеног положаја којом је буџет БиХ оштећен за 9,7 милиона марака, а другима прибављена вишемилионска корист.

МИНИСТАР ОШТЕТИО БиХ ЗА 9,7 МИЛИОНА КМ?! Подигнута оптужница против Селма Цикотића због незаконите продаје наоружања

Селмо Цикотић / Фото Аваз

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да се оптужница односи на период од 2009. до 2011. године, када је Цикотић обављао дужност министра одбране БиХ.

- Оптужени се терети да је злоупотребио службени положај државног министра тако што је на незаконит начин и на штету ресорног министарства погодовао купцу приликом плана извоза и продаје вишкова застарелог оружја, муниције и војне опреме - рекао је Грубешић.

У оптужници, која је прослеђена на потврђивање Суду БиХ, наводи се да је Цикотић потпуно незаконито, заобилазећи законске процедуре, без упознавања својих заменика и Председништва БиХ правио измене уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције. Тиме је предузећу Scout д.о.о. Загреб из Хрватске уместо застарелог наоружања и муниције, предвиђеног за отпис и продају ради смањења трошкова, извозио оружје и муницију већег квалитета и потражње на тржишту.

- На тај начин је, према оптужници, оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона КМ, док је другима прибавио вишемилионску имовинску корист - истакао је Грубешић.

Како сазнајемо, Цикотић је донео две одлуке и закључио четири анекса на уговоре о продаји који су закључени 2003. и 2004. између ентитетских министарстава одбране и хрватског предузећа. Тиме је, како се наводи у оптужници, као службена особа искористио свој положај и проузроковао штету БиХ чиме је починио продужено кривично дело злоупотребе службеног положаја.

- Кривицу оптуженог Тужилаштво БиХ ће доказивати саслушањем већег броја сведока и стручних вештака, као и прилагањем више стотина материјалних доказа - истакао је Грубешић.

БЕЗБЕДНОСНЕ ПРОВЕРЕ

ПРОТИВ Селма Цикотића Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу у афери "Безбедносне провере", која се односила на малверзације у вези са именовањем чланова Комисије за другостепено решавање поступака безбедносних провера за полицијске и државне службенике. Заједно с Цикотићем оптужени је директор Обавештајно-безбедносне агенције Осман Мехмедагић Осмица и Муриз Друшкић. Међутим, Суд БиХ је оптужницу у целости одбио као неосновану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)