ПРИВУЋИ И ЗАДРЖАТИ УЛАГАЧЕ! Шта ће бити фокус рада Дирекције за инвестиције Српске, која почиње са радом 2022.

С. МИШЉЕНОВИЋ

23. 11. 2021. у 08:12

БРЗО решавање грађевинске дозволе, обезбеђивање земљишта за фабрику, пројектовање и изградња објеката, решавање комуналне и путне инфраструктуре, и све ово у најкраћем могућем року од када се појави потенцијални улагач у привреду РС.

ПРИВУЋИ И ЗАДРЖАТИ УЛАГАЧЕ! Шта ће бити фокус рада Дирекције за инвестиције Српске, која почиње са радом 2022.

Фото Sanino Derventa

Ово су неки од задатака које ће имати Дирекција за инвестиције РС, која започиње са радом 1. јануара 2022. године.

Влада РС је већ завршила свој део посла око оснивања дирекције и на првој наредној седници Народне скупштине РС биће потврђена одлука о оснивању, речено је "Новостима". Седиште нове институције РС биће у Бањалуци.

Одлука о оснивању дирекције дошла је након што је Влада разговарала са члановима пословне заједнице и где се уочило да процес провлачења инвеститора стоји у месту. Како кажу, систем у РС је тром и мора се унапредити уколико се жели оживети привреда и привући озбиљни улагачи.

Саша Тривић, Фото Glas Srpske

Саша Тривић, председник Уније удружења послодаваца који је укључен у процес оснивања дирекције, каже да локалним заједницама треба помоћи јер садашњи систем не даје резултате.

- За инвеститора је брзина решавања папирологије веома битна. Каква је поента да наше локалне заједнице имају дигиталне грађевинске дозволе, ако је потребно неколико месеци да је извадиш. Дирекција ће сада бити главна тачка и адреса решавања свих послова улагача - истиче Тривић.

Он каже да озбиљни инвеститори желе да знају и да ли Српска има довољно одшколованог кадра и какав је образовни систем.

- Последња два-три заинтересована улагача су тражили податак хоће ли имати довољно радне снаге и да ли имамо образовне програме профила радника који им требају - каже Тривић.

У Влади кажу да ће дирекција имати задатак да води инвеститора кроз читав процес, од када је ушао у Српску па док не отвори фабрику.

- Поред тога пратиће се и рад инвеститора на терену минимално две године. Дирекција ће бити десна рука улагача у односима са државом - појашњавају у Влади.

Такође, истичу и да неће раздвајати домаће од страних инвеститора и свима ће врата бити отворена само да се унапреди привредни амбијент РС.

- Нова институција имаће задатак и промоције Српске широм региона и даље - кажу у Влади.

Фото Влада РС

Радован Пазуревић, директор фабрике "Санина" из Дервенте, која запошљава око 900 радника и лидер је обућарске индустрије у РС и БиХ, каже да се, нажалост, нико више и не сећа када је нека велика, значајна компанија покуцала на наша врата и започела овде посао.

Према његовим речима, пре привлачења улагача, Српска се мора стратешки определити у ком правцу жели да иде.

- Потребна нам је тачна анализа са коликом радном снагом располажемо и какве природне ресурсе имамо. Уколико продајемо голи рад страним компанијама, а оне да носе сав профит, то није добро. Без плана како да задржимо наше грађане да овде раде и да могу пристојно живети од свог рада, тешко ћемо поправити демографску и привредну слику Српске - сматра Пазуревић.

ПРОФЕСИОНАЛЦИ

ИЗ Владе наводе да ће у дирекцији бити запослени професионалци из многих области попут економије и права.

- Циљ је да инвеститор након завршеног посла у дирекцији одлази у локалну заједницу са свим потребним дозволама и папирама и покреће посао - појашњавају у Влади.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИН НЕ МОЖЕ БИТИ КОМАНДИР!: Великобошњачка политика у Босанском Петровцу отежава животе нашим људима