МОДРИЧА СПРЕМА ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА: Река Босна се излила у јужном делу општине након вишедневног кишног периода (ФОТО)

В. Б.

06. 11. 2021. у 15:58

У Moдричи je дaнaс oдржaнa вaнрeднa сeдницa Oпштинскoг штaбa зa вaнрeднe ситуaциje нa кojoj су утврђeни зaдaци дeлoвaњa свих структурa вaжних зa зaштиту и спaшaвaњe oд пoплaвa, чимe je увeдeн први стeпeн припрaвнoсти у случajу eвeнтуaлних пoплaвa.

МОДРИЧА СПРЕМА ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА: Река Босна се излила у јужном делу општине након вишедневног кишног периода (ФОТО)

Фото: В. Б.

Тренутни водостај риеке Босне код Модриче је на 120 центиметра што је далеко коте 300 када се уводи стање редовне одбране од поплава. На подручју Модриче киша непрекидино пада три дана.

Међутим ниво реке Босне је подигао први плавни талас који је стигао узводно од Маглаја и Добоја. Ниво реке Босне у последња 24 часа повећао се за 240 центиметара јер је пре киша био на минус 120, а ниво воде и даље расте. У овом тренутку Босна се излила на пољопривредне површине у јужном делу општине, у селима Копривна, Врањак и Дуго Поље.

- Очекујемо да још једана плавни талас дође на подручје општине Модрича током сутрашњег дана. Задужио сам све чланове штаба да буду у приправности, дониели смо закључке да се у оним Месним заједницама које могу да буду поплављене, да Савети месних зајендица благовремено реагују и ангажвали смо све материјалне и техничке ресурсе које имамо на располгању да буду у стању приравности. – рекао је Јовица Радуловић начелник општине Модрича и командант Штаба за ванредне ситуације.

Жељко Терзић самостални стручни сарадник за Цивилну заштиту у Модричи напомиње да све структуре важне за заштиту и спашавање од полава ствљене у степен прве приправности.

- Поред праћње водостај реке Босне, посебну пажњу ћемо посветити понашању свих брдских речица и потока који изненада знају да нанесу огромне материјалне али свак друге штете – нагласио је Терзић

Поред тога Штаб је оценио да је ситуација стабилна када је у питању ниво реке Босне. Такође је договорено да Штаб буде у сталном контакту са представницима Вода Републике Српске, Републичким хидрометеоролошким заводом и Републичким штабом Цивилне заштите.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: 

КАТАСТРОФА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Невреме направило хаос у Источној Илиџи

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПРЕЛЕПОЈ ЕГЕЈСКОЈ ОБАЛИ: Ексклузиван хотел са одличном услугом, врло специфичан по томе што је смештен на сопствено полуострво