ПРОЦУРИО ДЕО ШМИТОВОГ ИЗВЕШТАЈА О БиХ: Додик споменут чак 61 пут, окарактерисан као највећа претња по стабилност

Новости онлајн

02. 11. 2021. у 12:15

ТАКОЗВАНИ високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит у среду ће вероватно у Савету Безбедности УН поднети извештај о стању у БиХ, а сарајевски медији објавили су делове тог извештаја у ком се, како наводе, српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик спомиње чак 61 пут на укупно 34 странице извештаја.

ПРОЦУРИО ДЕО ШМИТОВОГ ИЗВЕШТАЈА О БиХ: Додик споменут чак 61 пут, окарактерисан као највећа претња по стабилност

фото ДГаврић

Додик је у Шмитовом извештају окарактерисан као главна претња по стабилност Босне и Херцеговине.

- Од писања овог извештаја Босна и Херцеговина се суочава с највећом егзистенцијалном претњом послератног периода. Упорни и озбиљни изазови према основама Општег оквирног Споразума за мир ентитетске власти Републике Српске, на челу с највећом странком СНСД (Савез независних социјалдемократа), на челу са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, угрожавају не само мир и стабилност земље већ и региона. Ако на то не одговори међународна заједница, може водити ка поништењу Споразума за мир - наводно је наведено у уводу извештаја такозваног високог представника у БиХ.

У извештају се даље наводи да је врхунац ескалације кризе 2021. године потез Милорада Додика, ког назива де факто лидером РС-а, иако ентитет има изабраног председника, позив ентитету на једнострано повлачење из давно постигнутих споразума о преносу ентитетских надлежности на државу у областима одбране, индиректних пореза и Високог судског и тужилачког већа (ВСТВ), и да ентитет "поврати" оно што он тврди да су узурпиране уставне надлежности у области државног правосуђа, спровођења закона и обавештајних служби.

Фото: БХРТ принтскрин

- Он је даље најавио израду нацрта новог Устава РС-а и одбацивање свих "незаконито наметнутих одлука и закона од високих представника" - пише наводно у извештају.

Шмит упозорава Савет безбедности УН о Додиковим најављеним плановима који значе повлачење припадника Оружаних снага БиХ које бораве у РС-у, преузимање објеката ОС БиХ на територији РС-а и успостављање Војске РС-а коју би наводно чинили припадници војске који се повуку из ОС БиХ.

- Потез би вратио сат уназад 15 година само у области реформе одбране, па чак и даље у условима изградње поверења и безбедности. То би такође значило и повлачење ентитета из Управе за индиректно опорезивање, ВСТВ-а, Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Обавештајно безбедносне агенције (ОСА) уз мере спречавања тих институција да делују на територији РС-а - наведено је.

(Кликс.ба)

 ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ                                  

БОНУС ВИДЕО: VELIKO IZNENAĐENJE NA SAMITU U GLAZGOVU: Pogledajte kako je najavljen predsednik Aleksandar Vučić

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)