МЕДИЦИНАРИМА ПО 500 МАРАКА: Уставни суд РС одбацио захтев градоначелника Бањалуке за оцену уставности амандмана

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 10. 2021. у 08:12

ВИШЕ од 5.000 здравствених радника у Бањалуци добиће по 500 марака једнократне помоћи. То је резултат одлуке Уставног суда РС који је одбацио предлог градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића за оцењивање уставности и законитости Одлуке градске скупштине о усвајању буџета за 2021. годину у делу за буџетске издатке - једнократна новчана помоћ запосленима у здравству на територији града. Тај новац ће бити на њиховом рачуну већ наредног месеца, кажу саговорници "Новости".

МЕДИЦИНАРИМА ПО 500 МАРАКА: Уставни суд РС одбацио захтев градоначелника Бањалуке за оцену уставности амандмана

Фото Новости

Станивуковић је у јуну затражио од Уставног суда РС да утврди уставност одлуке о исплати накнада за здравствене раднике од 500 КМ. Ту накнаду је предложила скупштинска већина, која је тражила да се убаци кроз амандман у буџет почетком године када је исти усвајан.

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС поручио је да траже да се свим здравственим радницима на територији града Бањалуке исплати једнократна накнада за сав додатни ангажман, опасности и бол, за све што су поднели као професионалци на првој линији одбране од вируса корона, од избијања пандемије до данас.

Он напомиње да неће заборавити како је Станивуковић узвратио на овај захтев.

- Монтирали сте нам аферу "Кисеоник", ширећи лаж и дижући медијску хајку да је у УКЦ РС кисеоник неисправан. Уз то сте смислили и да наша кухиња ради у нехигијенским условима и то с циљем да скренете пажњу са своје обавезе и тако да од сваког здравственог радника узмете по 500 КМ. Сад, када је време првог таласа напада на УКЦ РС прошло, када смо доказали исправност кисеоника и адекватне хигијенске услове, дошао је тренутак да поновимо овај наш захтев - поручио је Ђајић и додао да Станивуковић треба сад да исплати новац који има на рачуну града.

Представници већине у Скупштини града Бањалука кажу да очекују од Станивуковића да пронађе модел како да исплати што пре тај новац.

- Новац који је био намењен за здравствене раднике више није део буџета јер га је градоначелник избацио. Сад новац од 2,7 милиона КМ треба поново уградити у буџет, али то је брига за градоначелника, а не за скупштинску већину. Ми смо и предложили помоћ здравственом сектору, а градоначелник нека пронађе решење како да је исплати - каже Невен Станић, шеф Клуба одборника Уједињене Српске.

ИСТИЦАО РОК ЗА ИСПЛАТУ

ПРЕМА речима Невена Станића, градоначелник Бањалуке је оспорио исплату накнаде здравственим радницима дан пре него што је истицао рок за исплату, и тада је послао амандан Уставном суду РС да процени законитост.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)