УВЛАЧЕ И ШМИТА У ОБРУЧ ОКО ДОДИКА: Сарајевски политичари све гласније позивају да се казни српски члан Председништва БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 10. 2021. у 07:00

ИЗ Сарајева већ данима трају напади на српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, а због његове најаве да ће Српска вратити надлежности у области војске, правосуђа и прикупљања пореза. А то је одговор Републике Српске на закон о негирању геноцида који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко. Притисци су појачани и протестом: испред седишта ОХР у Сарајеву у понедељак је од Кристијана Шмита, новог високог представника, затражено да ради свој посао и да "дисциплинује политичаре".

УВЛАЧЕ И ШМИТА У ОБРУЧ ОКО ДОДИКА: Сарајевски политичари све гласније позивају да се казни српски члан Председништва БиХ

Дачић и Додик јуче у Бањалуци / Фото Срна

Истовремено, Саша Магазиновић, посланик СДП у Парламенту БиХ, поручио је учесницима међународне конференције у Паризу да је БиХ на корак до ескалације сукоба због политичара који, између осталог, користи говор мржње.

- Његово име је Милорад Додик и он је члан Председништва БиХ - рекао је Магазиновић, и позвао све владе земаља да посвете пажњу Босни и Херцеговини и дају подршку строгим санкцијама за "Додика, човека који дестабилизује БиХ".

Иако је након последњег састанка председника Србије Александра Вучића и Додика у Београду поручено да дијалог у БиХ може да почне ако се коначно реши проблем коришћења шума и пољопривредног земљшита, из Сарајева нема позитивног одговора, већ протеста и нових оптужби. У обруч који стежу око Додика сарајевски политичари покушавају да увуку и Шмита, од кога упорно траже да санкционише Додика. Уз то, подржавају високог представника у намери да се обрати у Парламенту БиХ, иако српски парламентарци одбијају, јер за њих Шмит није легитимно изабран.

Додик на све узвраћа да Република Српска има снагу за самоодрживост, те да ће Народна скупштина Српске у наредним данима донети одлуке које ће јој вратити уставну позицију. Истакао је и да ће представници РС разговарати са било ким, осим са Шмитом, јер "он није високи представник":

- Док год Шмит или неко други не буде именован у Савету безбедности релевантном резолуцијом, нема потребе да Српска прихвата именовање странца који би овде да доноси законе без легитимитета. Ми смо ту јасни, то није грубо. Грубо је ово што они раде. Ми у БиХ имамо сталну кумулацију неизвршених одлука и то се мора зауставити. Пре десет година смо тражили расправу о Суду и Тужилаштву, и шта се десило - ништа. Све преваре и блефови.

Он је подсетио да је Српска тражила да се регулише рад Уставног суда законом каква је пракса и у свим земљама:

- И шта смо добили? Уставни суд у којем пресуђују три странца и два муслимана, и доносе одлуке о томе да одузму земљиште и шуме РС, а да истовремено шуме и земљиште на простору Федерације БиХ и Брчког остану њихово власништво.

Радомир Лукић, професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву и најмлађи члан преговарачког тима РС у Дејтону, каже за "Новости" да су санкције странаца у БиХ према домаћим политичарима превазиђене и да не могу више да испуне своју сврху.

- Срби се више санкција не плаше и не значе им ништа. Уверен сам да би Срби у Српској сваки покушај смене неког политичара доживели као рушење изборне воље српског народа. Уследио би жесток протест народа у РС. Санкције које су уводили високи представници, такође, нису донеле добро никоме, осим што су показале да у БиХ нема владавине права. Странци треба да престану узалуд да охрабрују Бошњаке које предводи Бакир Изетбеговић. Они нека гледају са стране шта се дешава, а ми ћемо се пре или касније договорити без њиховог уплитања.

Он верује да ће Срби на прави начин одговорити на покушај стезања обруча око Додика:

- Подсећам мог колегу са студија Мирка Шаровића да не маше сменама било кога, па ни Додика, и да то не наговештава, јер онда произлази да он то тражи. Него треба да се одупре било којој смени да се присети да је и он био смењен, као и ја, и да нико никоме не треба да се свети.

ДАЧИЋ: НИКАД НЕЋУ ПРИСТАТИ НА УКИДАЊЕ СРПСКЕ

ПОВОДОМ 30 година рада Народне скупштине РС, у понедељак је у Бањалуци био председник Скупштине Србије Ивица Дачић који се састао са Додиком.

- Председник Србије Александар Вучић, наше Влада и Скупштина не праве разлику између Београда и Бањалуке, Ниша и Требиња, јер је наш циљ просперитет српског народа где год да живи - истакао је Дачић.

Он је поновио да Србија поштује Дејтонски мировни споразум и територијални интегритет БиХ у којој је Република Српска саставни део:

- Као појединац могу рећи да никада нећу пристати на укидање РС. Заговорник сам мира и да сви проблеми буду решени договором. Никаквог насиља и наметања решења не сме бити, само је важно поштовати Дејтонски мировни споразум.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)