СУДИЈА ОСУЂЕН НА 16 МЕСЕЦИ ЗАТВОРА: Кћерки незаконито продао стан

О.Матавуљ

20. 10. 2021. у 17:24

ОКРУЖНИ суд у Бањалуци на 16 месеци затвора осудио је Драгана Боровчанина (69), некадашњег в.д. председника Окружног привредног суда у Источном Сарајеву, јер је незаконитом одлуком омогућио ћерки да за 18.381КМ купи стан, вредан 55.145КМ.

СУДИЈА ОСУЂЕН НА 16 МЕСЕЦИ ЗАТВОРА: Кћерки незаконито продао стан

Окружни привредни суд Источно Сарајево

Како је саопштено из суда Боровчанин је оглашен кривим за кривично дело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца.

У оптужници се наводило да се радило о стану од 40,65 квадрата који се налази у Источном Новом Сарајеву. Стан је био у власништву фирме ”Ранком-инжињеринг” из Бијељине који је, на основу решења о извршењу, фирма ”Жељезница” доо Источна Илиџа путем суда тражила ради намирења дуга.

- Боровчанин је 7. августа прошле године поступајући као судија Окружног привредног суда у Источном Сарајеву у извршном поступку, у намери да својој кћерки прибави корист и омогући јој куповину једнособног стана који је био предмет извршења, за трећину тржишне вредности кћерки продао предметну непокретност - саопштило је раније Републичко тужилаштво.

Тужилаштво је наводило да је Боровчанин тиме директно прекршио одредбу 88. Закона о извршном поступку који прописује да купац непокретности, која је предмет извршења, не може бити судија или друго лице које службено учествује у поступку продаје, као ни њихов супружник, уколико није сувласник, и с њима повезана лица (преци, потомци, браћа и сестре и њихови супружници) извршеник и његов супружник, нити особа која по закону не може стећи непокретност која је предмет извршења.

- Доношењем незаконите одлуке о продаји и досуди предметне непокретности, на другом рочишту за јавно надметање, када се непокретност може продати до једне трећине вредности утврђене закључком о продаји, произилази јасна намера судије да својој кћерки прибави корист на начин да јој омогући да стан који је процењен на износ од 55.145 КМ купи за цену од 18.381 КМ - наводило је тужилаштво.

Након што је Б. Ђ. уплатила целокупан износ цене, Боровчанин је 1. септембра прошле године донео незаконито решење о досуди којом је стан продао својој кћерки. Потом је наложио Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) у Источном Новом Сарајеву да изврши упис права власништва над станом у корист купца са 1/1 дела. На основу тога РУГИП је дозволио упис права својине у корист Б. Ђ., али је 5. фебруара то решење поништено и одређено је понављање поступка. Наиме, у међувремену је утврђено да је 2010. године ”Ранком-инжињеринг” стан продао лицу М. Г.

Пресуда није правоснажна и дозвољена је жалба Врховном суду Републике Српске.

Осуђени Боровчанин као судија је радио више од 20 година. У каријери је радио у Основном суду у Сокоцу, Општинском суду у Сарајеву, те као адвокат. За в.д. председника Окружног привредног суда у Источном Сарајеву именован је у јуну 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)