ХАРМОНИЗАЦИЈА НА ШТЕТУ СРБА! Срби пореклом из Федерације БиХ у опасности да изгубе власништво над имовином

Љ. ЂУРИЋ

19. 10. 2021. у 07:13

МИТРОПОЛИЈА дабробосанска упутила је Обавештење о процесу заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ, упозоривши их да је до сада велики број Срба остао без права на своју имовину у новим или замењеним земљишним књигама.

ХАРМОНИЗАЦИЈА НА ШТЕТУ СРБА! Срби пореклом из Федерације БиХ у опасности да изгубе власништво над имовином

Уништена имовина, Фото Новости

- Хармонизација, односно замена и успостављање нових земљишних књига, врши се на начин да се јавни позив објављује само у Службеном листу ФБиХ и дневним новинама појединачно за сваку катастарску општину, које су доступне у ФБиХ. Због тога избегли и расељени Срби, и њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште, или земљиште предака, предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир - стоји у обавештењу из Митрополије са седиштем у Сарајеву.

Обраћајући се Србима, већином избеглим из општина некадашње сарајевске и зеничке регије, чије подручје покрива Митрополија дабробосанска, упозоравају их да они и њихови наследници могу остати без права на имовину.

- На основу Закона о стварним правима ФБиХ, друго лице као самостални поседник стиче право власништва на земљи након периода од 10 или 20 година непрекидног поседовања - појаснили су из Митрополије правно тумачење Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У обавештењу се наводи и да је у ФБиХ укупно 1.864 катастарске општине у 79 локалних заједница у 10 кантона. Према последњим подацима власти у том ентитету, успостава нових земљишних књига извршена је за 240 катастарских општина. Тиме је извршена замена или успостављање нових земљишних књига за нешто више од 12 одсто укупног посла.

По тим подацима, још око 400.000 избеглих и расељених Срба са имовином у ФБиХ има могућност да заштити своја права. Грађани који се пред надлежним органима у ФБиХ изјасне да нису имали сазнања о јавном позиву имају до годину дана продужења за пријаву.

Контакти за стручну помоћ

ЗБОГ овакве ситуације у информисање Срба пореклом из Федерације БиХ укључила се Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Управа саветује Србе који сада живе изван Федерације да се јаве Канцеларији за стручну правну помоћ РС.

Контакти за пријаву: +387 55 490 или +387 65 090 050, мејл адреса је pravnapomoc.banjaluka@rgurs. Контакти Одбора за заштиту права Срба су odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)