БОЛНИЦЕ ОСТАЈУ БЕЗ КИСЕОНИКА? Паника у здравственим установама Републике Српске (ФОТО)

О. МАТАВУЉ

28. 09. 2021. у 16:30

НАКОН што је Агенције за лекове и медицинска средства БиХ јуче забранила производњу и промет кисеоника фирми "ТГТ Техногас" из Лакташа у болницама у Републици Српској завладала је паника јер тренутно немају где да набаве кисеоник за пацијенте.

БОЛНИЦЕ ОСТАЈУ БЕЗ КИСЕОНИКА? Паника у здравственим установама Републике Српске (ФОТО)

Фото: УКЦ РС

Владо Ђајић, генерелни директор УКЦ Републике Српске, за "Новости" каже да залихе кисеоника, с којима тренутно располаже ова здравствена установа, могу потрајати до сутра увече, те да је идентична ситуација и у другим болницама у Српској.

- Тренутно смо веома забринути, јер не знамо одакле набавити кисеоник, а имамо око 100 пацијената којима је потребна кисеоничка подршка - каже Ђајић.

Појашњава да је "ТГТ" сваки други дан у УКЦ испоручивао кисеоник, те да фирма "Месер", која медицинским кисеоником снабдева болнице у Федерацији БиХ, нема довољно кисеоника на стању да га допреми и болницама у Српској.

Фото: УКЦ РС

 

- Кисеоник нам треба за све пацијенте. Не само оне који имају корону, већ и оне које очекује операција, затим за бебе, жене које иду на царски рез... Пре пандемије кисеоник нам је испоручиван сваких седам дана, а сада сваки други дан, и на залихама га имамо до среде навече. Када те залихе истекну не знамо шта да радимо после ове ситуације коју је направила Агенција за лекове БиХ - рекао је Ђајић.

Он позива све да седну и да се договоре како би се тренутна ситуација превазишла издавањем привремене дозволе за рад.

- Улазимо у велики проблем. Уместо да им дају привремену дозволу на три месеца, док се не реше формалности, ако их уопште треба решавати, они су "ТГТ" потпуно забранили рад. То је страшно! - истакао је Ђајић.

Нагласио је да је искључиви кривац за тренутно стање градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић за кога каже да је "зарад политичке амбиције спреман на све".

- У време рата животе смо спасавали кисеоником из мајсторских радионица, а сада им није добар овај који је 99,6 одсто медицински. Тај кисеоник се 40 година користио у УКЦ Републике Српске, а сада се зарад политичких поена отворила афера - рекао је Ђајић.

Агенција за лекове БиХ донела је усмено решење којим је забрањена производња и продају медицинског кисеоника фирми "ТГТ Техногас". Решење је донесено након што су инспектори Агенције у понедељак боравили у тој фирми и констатовали производњу кисеоника, а "ТГТ" није регистрован за продају, ни промет медицинског кисеоника.

Фото: УКЦ РС

 

Данас резултати тестирања

У УКЦ РС јуче је, у складу с закључком Владе РС, обављено узроковање кисеоника који се користи у тој установи. Узорак је упућен на аналиту у овлаштену лабораторију у Нови Сад. Премијер Радован Вишковић каже да резултате очекује данас.0

- Сви релевантни показатељи ће бити саопштени грађанима - рекао је Вишковић.

Фото: О. М.

 

"Шверц кисеоника"

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић тужилашту је данас предао нове доказе о афери "Кисеоник". Ради се о Записнику о фармацеутско-инспекцијском надзору који је Агенција за лекове БиХ сачинила током контроле у "ТГТ Техногас".

- Ако се хитно не крене у хапшење одговорних, то значи да немамо институције - рекао је Станивуковић, наводећи да се ту очигледно ради о "шверцу кисеоника".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)