КВАЛИТЕТ ПРОВЕРАВАЈУ ПОД ХИТНО: Афера "Кисеоник" данима потреса Српску, одржана тематска седница Владе

О. МАТАВУЉ

28. 09. 2021. у 07:13

ВЛАДА Српске задужила је Министарство здравља и социјалне заштите да у року од 48 часова обезбеди лабораторију која ће извршити независну проверу квалитета кисеоника који се користи у Универзитетском клиничком центру РС и болницама у Српској.

КВАЛИТЕТ ПРОВЕРАВАЈУ ПОД ХИТНО: Афера Кисеоник данима потреса Српску, одржана тематска седница Владе

РАСПРАВА Седница Владе РС , Фото Влада

То је одлучено на тематској седници Владе РС коју је због афере "Кисеоник" сазвао премијер Радован Вишковић.

- Задужује се ресорно министарство да обезбеди лабораторију овлашћену за испитивање контроле квалитета кисеоника, а у сврху прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у тој установи - саопштено је након седнице.

Вишковић је раније најавио да ће, када се докаже да се у болницама у Српској, користи медицински кисеоник, уследити кривичне пријаве због ширења панике.

- Нека појединци одговарају. Политика треба да буде активност која се води одвојено од уплитања у животе и здравље људи - рекао је Вишковић.

Додао је да је прича о кисеонику прешла у политику, и да се у целом случају може говорити о лобирању појединаца, наводећи да једна фирма у целој БиХ има документацију о којој се сада говори, а у питању је фирма са простора Федерације БиХ.

- Шта би се десило да РС зависи од те фирме, да ли би уопште могла добити кисеоник за здравствене установе. Према мојим информацијама та иста фирма од нас купује кисеоник, онда га препакује и само формално правно има документ, а онда каже то је то - рекао је Вишковић.

ОЈТ Бањалука јуче је Републичком тужилаштву проследило пријаву коју је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднео против генералног директора УКЦ РС Владе Ђајића и директора фирме "ТГТ Техногас" Станислава Чађе због афере "Кисеоник". У пријави Станивуковић "сумњичи" Ђајића и Чађу за чак шест различитих кривичних дела. У међувремену Станивуковић је јуче Републичком тужилаштву доставио нове кривичне пријаве против "свих који се доводе у везу са случајем кисеоник". Најодговорнијима сматра Чађу и Ђајића, и председника Владе РС Вишковића, али и министра здравља Алена Шеранића.

- Вишковић није требало да заказује хитну седницу, него да распусти Владу зато што ћути. Зашто ћуте? - каже Станивуковић.Поновио је да фирма "ТГТ Техногас" није регистрована као произвођач, нити за промет лекова.

- Ко је прометовао 1,3 милиона КМ кисеоника који није регистрован? Министарство здравља није дало сагласност фирми да производи тај кисеоник, а ни Агенција за лекове. У Српску никада није ушао медицински кисеоник који се дистрибуира у болнице - рекао је Станивуковић.

УРУШАВАЊЕ СТРУКЕ

МИНИСТАР Ален Шеранић састао се јуче са директорима болница у Српској, где су се констатовали да је апсолутна неистина да се у болницама користи неадекватан кисеоник.

Фото Архива

- Крајње је штетно да се на овај начин урушава поверење у медицинску струку и професионални дигнитет лекара, који раде у ковид и другим одељењима - саопштило је ресорно министарство.

ПРЕДМЕТ У РАДУ

ДРАГИЦА Тојагић, портпаролка Републичког јавног тужилаштва РС, потврдила је да су примили Станивуковићеве пријаве.

- Након анализе пријаве одлучиће се у којем ће правцу ићи рад на овом предмету. Одмах ће бити именован тужилац који ће за то бити задужен - рекла је Тојагићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)