НЕПОТРЕБНА БЛАМАЖА: Шта се крије иза тврдњи да кисеоник који се користи у УКЦ РС није добар за пацијенте

О. МАТАВУЉ

27. 09. 2021. у 08:12

КИСЕОНИК који се даје пацијентима у УКЦ Републике Српске није штетан по здравље пацијената. Исти се користи у свим болницама у региону и Европи и пацијенти немају разлога за страх, саопштио је УКЦ РС достављајући медијима сертификат који то потврђује.

НЕПОТРЕБНА БЛАМАЖА: Шта се крије иза тврдњи да кисеоник који се користи у УКЦ РС није добар за пацијенте

Фото Д. Поздеровић

- Откад постоји УКЦ РС у лечењу се користи исти кисеоник. Када је УКЦ Републике Српске расписивао тендер, у складу са захтеваном документацијом, добили смо решење од Агенције за лекове БиХ да понуђач има решење да се бави прометом медицинског кисеоника чији је састав 99,5 одсто кисеоник. Сви наши пацијенти примају такав кисеоник и њиме је излечено на хиљаде људи - саопштио је УКЦ РС.

Аферу "Кисеоник" отворио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић наводећи да УКЦ РС користи кисеоник који није прошао контроле и испоручује га фирма "ТГТ Техногас" из Лакташа, која нема дозволу за промет медицинског, већ индустријско-техничког кисеоника. Најавио је и подношење пријава против свих који су у то били укључени. Уследиле су бурне реакције и деманти генералног директора УКЦ РС Владе Ђајића, директора ТГТ Станислава Чађе уз оцене да Станивуковић шири панику, док је министар здравља Ален Шеранић изјаве градоначелника оценио неодговорним и непромишљеним.

Српски члан ПБиХ Милорад Додик поручио је да је и он користио тај кисеоник док се лечио у УКЦ РС, и да је цела прича о томе непотребна бламажа којом се блате сви у Српској.

- Грађани могу да буду сигурни да је кисеоник исправан. Прича о кисеонику је резултат спекулација људи из ПДП-а - рекао је Додик.

Он каже да је Министарство јасно утврдило да је фирма ТГТ овлашћена да увози медицински кисеоник који је коришћен у свим болницама у Српској.

- Проблем настаје оног тренутка када људи из ПДП-а уводе неки нови правилник у Агенцији за лекове, где прописују неке своје процедуре, међутим они нису били надлежни да то ураде, а у међувремену су већ дали једној фирми из Сарајева право да могу да врше унутрашњу дистрибуцију тог истог кисеоника који набављају од ТГТ-а - каже Додик.

Он је нагласио да се ту ради о борби за тржиште која је очигледно требало да испуни нека очекивања људи који раде око директорa Агенције за лекове БиХ Александрa Золака (ПДП).

- Постоји проблем око тога што ТГТ нису дали дозволу за унутрашњи промет већ су хтели да то иде преко сарајевске фирме, која би то куповала од фирме из Бањалуке, а онда преко Сарајева продавала кисеоник у Бањалуку. И ту се уплели људи који од тога праве аферу - рекао је Додик.

Александар Золак одговорио је да Агенција за лекове није дала дозволу ТГТ-у за велепромет лекова, наводећи и да је правилник о којем Додик прича на снази од 2014. и да га је донео тадашњи министар цивилних послова БиХ Средоје Новић (СНСД). Из тужилаштва се о афери "Кисеоник" нису оглашавали.

ТУЖИЛАШТВО ДА РЕАГУЈЕ

ДРАШКО Станивуковић је на друштвеним мрежама написао да је "Додик признао да ТГТ нема дозволу за промет лекова". Позвао је тужилаштво да хитно реагује и процесуира оне који су дозволили да кисеоник увози фирма која за то није регистрована. Поручио је и да је спреман да иде у затвор ако је нетачно било шта од оног што је рекао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)