НАПАЛИ ЗАКОН О ЋИРИЛИЦИ: Представници Бошњака и Хрвата у Већу народа Српске покренули поступак, сматрају да је латиница угрожена

О. МАТАВУЉ

23. 09. 2021. у 22:18

КЛУБОВИ Бошњака и Хрвата у Већу народа Републике Српске покренули су поступак заштите виталног националног интереса на недавно усвојени Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

НАПАЛИ ЗАКОН О ЋИРИЛИЦИ: Представници Бошњака и Хрвата у Већу народа Српске покренули поступак, сматрају да је латиница угрожена

Седница Веће народа РС

Поступак је покренут пред Већем народа РС, где ће га, најпре, разматрати заједничка комисија већа. Након тога, случај се сели пред Уставни суд Републике Српске, који доноси коначну одлуку.

Хрвати и Бошњаци, иначе, сматрају да је Закон о ћирилици супротан одредбама Устава Републике Српске и Устава БиХ.

- У уставима ентитета и државе јасно је дефинисано да су у БиХ једнакоправна оба писма, и ћирилица и латиница, као и језици бошњачког, српског и хрватског народа - саопштио је Клуб Бошњака.

Додаје се како Клуб Бошњака очекује да ће Уставни суд Републике Српске ставити ван снаге овај закон. У противном ће, како се наводи, Клуб Бошњака поднети апелацију за оцену уставности Уставном суду БиХ.

- Клуб Хрвата сматра да су тим законом језик хрватског народа, хрватска национална култура, као и латиница доведени у неравноправан и дискриминаторски положај у односу на језик српског народа, српску националну културу и ћирилицу - саопштио је Клуб Хрвата.

Подсетимо, Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. септембра, на Посебној седници, Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, по хитном поступку. Исти такав закон и истог дана усвојен је и у Скупштини Србије.

У закону се предвиђа јединствен приступ очувању језика српског народа и ћириличког писма као нематеријалног културног наслеђа, што подразумева обавезу свих органа, организација и других правних лица да користе стандардизован облик ћириличког писма. Такође, културне и друге манифестације које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава, обавезне су да имају лого и назив манифестације исписан на ћирилици.

ОЛАКШИЦЕ И КАЗНЕ

ЗАКОНОМ се препоручује, али није обавезно, и увођење одређених пореских и административних олакшица за предузећа и друге субјекте који се одлуче да у свом пословању користе ћирилицу. За оне који су обавезни, а не буду поштовали законске одредбе, прописане су прекршајне новчане казне од 1.000 до 5.000 КМ у Републици Српској и од 5.000 до 50.000 динара у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)