ДУПЛИМ ФАКТУРАМА ПРИКРИВАЛИ ЦЕНЕ: Злоупотреба службеног положаја "тешка" 790.000 марака

О. М.

18. 09. 2021. у 06:53

РЕПУБЛИЧКО јавно тужилаштво РС затражило је одређивање једномесечног притвора директору Института за јавно здравство (ИЗЈЗ) РС Браниславу Зељковићу, осумњиченом за злоупотребу службеног положаја "тешку" 790.000 КМ.

ДУПЛИМ ФАКТУРАМА ПРИКРИВАЛИ ЦЕНЕ: Злоупотреба службеног положаја тешка 790.000 марака

Фото Г. Шурлан

Затражено је и притварање директора "Проконтрола" Славка Бојића, "Промединга" Драгана Дубравца и туристичке агенције "Травел фор фан" Саше Марковића, који се терете за помагање у злоупотреби у поступку јавне набавке. Сви су спроведени у Окружни суд у Бањалуци који ће и одлучивати о притвору.

У предлогу, у који су "Новости" имале увид, наводи се да се сумња да су Бојић и Дубравац у марту прошле године закључили уговор о конзорцијуму за увоз заштитне опреме и медицинских маски за наручиоца ИЗЈЗ, иако свесни да "Проконтрол" није регистрован за промет медицинске опреме, у циљу да као група понуђача прибаве корист. То им је, како се наводи, омогућио тадашњи в. д. ИЗЈЗ Зељковић, који је одлуком Владе РС био задужен за набавку опреме за сузбијање ковида 19. Искоришћавањем службеног положаја, али и ванредног стања у РС, с њима је незаконито склопио посао око набавки 50.000 респираторних маски КН 95 укупне вредности 345.000 КМ, без ПДВ.

Фото: Г. Ш.

Бранислав Зељковић

Поступак је спроведен без објаве о јавној набавци, а "Проконтролу" је тендерска документација достављена пре објаве обавештења о набавци. Наводи се да је "по претходном договору" та фирма вишеструко увећала цене маски и то тако што их је два пута фактурисала како би се прикрила стварна вредност. Стварна вредност је била 0,36 КМ, а ИЗЈЗ су фактурисане по цени од 6,9 КМ. Тиме је "Проконтролу" омогућена корист од око 241.500 КМ.

Зељковић и Марковић осумњичени су и за прибављање користи агенцији "Травел фор фан" у износу од 550.000 КМ. Та набавка се односила на медицинска заштитна одела, маске и дигиталне термометре, вредности 2,38 милиона КМ, без ПДВ.

Сумња се да Зељковић није извршио надзор ни провере наруџбине, па је уместо медицинских добио немедицинска одела без одговарајуће декларације, сертификата и стандарда и која нису пореклом из Кине, као што су навели, већ су произведена у БиХ. И ту је цена дуплирана...

Одлука о притвору биће позната данас, а медијима није било дозвољено да присуствују рочишту. Уколико се докаже кривица, Зељковићу и осталима прети од 3 до 15 година затвора.

ДОСТАВИО ДОКУМЕНТАЦИЈУ

БРАНИСЛАВ Зељковић је током саслушања рекао да није починио дела за која се терети, наглашавајући да није био у бекству, већ да је имао заказан преглед у Београду. По сазнању да се за њим трага, тврди да се јавио главном инспектору Управе за организовани и тешки криминал МУП РС. Ухапшен је јуче у 00.05, а тужилаштву је доставио документацију с ОРЛ прегледа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)