НА СРПСКУ БАЦИЛИ ТРИ ТОНЕ УРАНИЈУМА: У Источном Сарајеву обележна 26. годишњица НАТО агерсије на РС, убијено 59 особа, а 119 рањено

С.М.

09. 09. 2021. у 20:58

МИНИСТАР рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је данас у Источном Сарајеву да се не смеју заборавити жртве НАТО бомбардовања у Српској, али ни они који су починили злочин.

НА СРПСКУ БАЦИЛИ ТРИ ТОНЕ УРАНИЈУМА: У Источном Сарајеву обележна 26. годишњица НАТО агерсије на РС, убијено 59 особа, а 119 рањено

Фото: Срна

Обележавање Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске почело је на гробљу у Грлици, у Источној Илиџи, поменом и полагањем цвећа на споменик сестри и брату Радмили и Раденку Галинац, који су били међу првим жртвама бомбардовања. Потом је у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима служен парастос за све Србе убијене у НАТО агресији на Републику Српску, након чега су се у порти обратили присутни званичници и одржан пригодан уметнички програм.

Милуновић је подсетио да је у нападу Алијансе крајем августа 1995. године страдао велики број људи, као и да је нанесена непроцењива материјална штета и трајно контаминирано земљиште на које су бачене бомбе са осиромашеним уранијумом.

- Број од 59 погинулих и 119 рањених војника и цивила није коначан јер се у том хаосу нису могли прецизно утврдити подаци - истакао је Милуновић и додао да ће Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у наредном периоду интензивирати активности како би био утврђен тачан број погинулих и рањених.

Милуновић је навео да је НАТО приликом бомбардовања Републике Српске употребио више од 400 најмоћнијих летелица, од којих су 222 борбене, те бацио на Српску и положаје Војске Републике Српске 1.026 бомби са осиромашеним уранијумом.

Истраживања су показала да је у бомбама било укупно око три тоне осиромашеног уранијума.  

- За бомбардовање је 15 земаља пружило логистику, а у бомбардовању су учестовали САД, Велика Британија, Шпанија, Италија, Немачка, Турска и Холандија - прецизирао је Милуновић.

Председник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман је најавио да Град Источно Сарајево планира идуће године да подигне у Источном Сарајеву споменик у знак сећања на жртве НАТО агересије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)