ТРГОВАО УТИЦАЈЕМ: Подигнута оптужница против судије Небојше Пејовића

Р. С.

03. 08. 2021. у 12:17

РЕПУБЛИЧКО јавно тужилаштво Републике Српске подигло је оптужницу против Небојше Пејовића, судије Основног суда у Бањалуци због кривичних дела повреда закона од стране судије или јавног тужиоца и трговина утицајем.

ТРГОВАО УТИЦАЈЕМ: Подигнута оптужница против судије Небојше Пејовића

Фото: Принтскрин

Оптужница Пејовића терети да је 31. децембра 2019. године, поступајући као судија Основног суда у Бањалуци, у извршном поступку пред тим судом био на рочишту ради продаје некретнина - четири стана у Бањалуци и један пословни простор, те викенд кућа са двориштем у месту Ивањска.

Он се терети да је, у намери да понуђачу адвокату С.В., прибави имовинску корист, спречио остала четири понуђача да учествују у јавном надметању са образложењем да нису уплатили обезбеђење за све некретнине које се продају, иако су они уплатили максимални износ од 10.000 КМ за учешће у јавном надметању.

- Након отварања јавног надметања осумњичени је понудио на продају заједно све наведене некретнине за укупан износ од 283.400 КМ односно за једну половину њихове процењене вредности у извршном поступку, не дозовољавајући том приликом појединачну продају некретнина и укључивање у надметање осталих понуђача. Утврдио је да само понуђач адвокат  С.В испуњава услове за учешће на надметању. Након што је прихватио пунуђени укупни износ за све наведене непокретности, осумњичени је донео незакониту одлуку - закључак којим се предметне некретнине продају наведеном понуђачу за износ од 283.400 КМ односно за половину њихове процењене вриједности, утичући својим поступањем на умањење износа за продају непокретности - наводи се у оптужници Републичког тужилаштва.

Оптужница осумњиченог терети и да је од оштећеног С.Х затражио, те 21. априла 2021. године и примио 1.000 евра, како би користећи свој утицај судије, гарантовао заштиту и повољан исход поступка за привредно друштво у власништву оштећеног у судским поступцима који могу произаћи након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донео закључак који не иде у прилог овом привредном друштву, а односи се на захтјев  за упис у судски регистар.

Оптужницом је предложено да се осумњиченом изрекне мера безбедности забрана вршења позива, делатности или дужности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)