САБРАНИ У ЉУБАВИ: Крсна слава најстаријег храма у Угљевичком крају

В. М.

02. 08. 2021. у 14:09

ХРАМ Светог пророка Илије у Горњем Забрђу прославио је крсну славу Илиндан, по традицији, светом литургијом, избором кума, литијом и опходом око цркве ломљењем славског колача.

САБРАНИ У ЉУБАВИ: Крсна слава најстаријег храма у Угљевичком крају

Фото: В.М.

Литургију је служио протојереј-ставрофор Бранислав Рађен који је пожелео је да Бог молитвама светог пророка Илије подари напретка, живота и здравља, да заштити народ и свете храмове.

- Свети пророк Илија имао је јаку, чврсту, пламену, громогласну веру - нагласио је Рађен.

Храмовној слави присуствовао је начелник Угљевик Василије Перић који је честитао свим верницима овог краја празник и нагласио да је храм Светог пророка Илије у Горњем Забрђу најстарија светиња угљевичког краја.

- Народ овог краја, десетинама година уназад, више од века, се напаја вером православном, а протеклих дана у порти овог храма трајала је манифестација "Светоилински дани" који чувају традицију, културу и обичаје а локална самоуправа заједно са Светом црквом је ту да учврсти веру и љубав према Богу - рекао је Перић.

Перић је навео да је локална управа у Горњем Забрђу у протеклом период радила значајне инфраструктурне пројекте са намером да народ остане на овим просторима.

- Урадили смо школско здање, асфалтирали путеве, изградили водовод, и све оно за шта су мештани исказали потребу да се ради, то смо и учинили - подсетио је Перић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)