ХРАМ ЗНАЊА И ОБРАЗОВАЊА: Педагошки факултет у Бијељини и декан Далибор Стевић добитници награде "Капетан Миша Анастасијевић"

В. Митрић

29. 07. 2021. у 23:55

УЧИТЕЉСКИ факултет у Бијељини, који је пре 27 година основала Народна скупштина Републике Српске, у међувремену стасао је у једну од најбољих, најуспешнијих и најпрестижнијих високошколских установа, не само у РС, БиХ и окружењу.

ХРАМ ЗНАЊА  И ОБРАЗОВАЊА: Педагошки факултет у Бијељини и декан Далибор Стевић добитници награде Капетан Миша Анастасијевић

Фото: ПФ Бијељина

Учитељски факултет настао је као израз потребе за припремање кадрова у области образовања и васпитања,  или, боље речено, припремања наставника за извођење наставе у млађим разредима основне школе. Студије на факултету на Одсеку за разредну наставу трајале су четири године,  а настава се одвијал у више него скромним условима у такозваном анексу Основне школе „Свети Сава“.Факултет је 1994. године почео да ради са 5 стално запослених наставника и 2 сарадника. Почевши са радом у врло тешкој ратној школској 1993/94. години факултет се у своме деловању и напретку кретао до данас узлазном линијом.

Школске 2002/2003. године Учитељски факултет је трансформисан у Педагошки факултет. Потреба за трансформацијом настала је из намере Учитељског факултета да школује кадар за рад и у предшколским установама и за делатност у основном образовању а да се при томе постигне максимална рационалност организације студија на факултету и оствари природна веза између предшколског и основношколског васпитања и образовања која до тада у нашем систему није постајала.

Фото: ПФ Бијељина

Факултет је постао члан интегрисаног универзитета од септембра 2007. године. Од школске 2007/2008. године студенти раде према Наставном плану и програму усклађеном са захтевима који су прописани болоњским процесом: уведени су једносеместрални испити, колоквијуми, резултати у остваривању обавеза и савладавању градива су исказани у ЕЦТС бодовима...

Настава се изводи на три циклуса студија, основне студије, мастер студије и докторске студије на студијском програму Разредна настава, док је на студијским програмима Предшколско васпитање и образовање и Техничко образовање и информатика настава организавана на два циклуса, основне и мастер студије. Педагошки факултет од школске 2019/2020 организује и програме стручног усавршавања у оквиру целоживотног учења.  Повезујући теорију и праксу, струку и науку, на Педагошком факултету је отворен и Центар за популациону едкуацију, раст и развој деце, Дијагностички центар за кинезиолошка истраживања, Превентивно корективни центар, Школица спорта Педагошког факултета а све са циљем да се креирања будућих стратегија и решавања актуелних здравствених проблема код деце и омладине.

Факултет се од фебруара 2010. године налази на новој локацији, у улици Семберских ратара  у Бијељини, у новом, пространом и савременом здању (2 амфитеатра, 8 учионица, компјутерска учионица, кабинети, библиотека, читаоница, фискултурна сала) на коме данас предаје 25 доктора наука (редовних и ванредних и доцената), 5 мастера и 4 асистената.

Педагошки факултет у Бијељини је храм науке и знања -каже професор Стевић, који ужива  велики углед, као универзитетски професор, научни радник, спортски посленик, али и као суграђанин. -  Циљ и мотив који нас све води на Педагошком факултету у Бијељини, од запослених, преко студената, дипломаца, партнера је да мијењамо свијет кроз образовање. Дубоко смо вођени уверењем да свако дете заслужује најквалитетније образовање и да је прилика за образовањем и учењем основно људско право. Без обзира где неко био рођен, које је вере, припадности, материјалног статуса, свако дете заслужује најквалитетније образовање. Обезбеђивање максималних образовних могућности, једна је од основних обавеза коју свака генерација дугује својим потомцимаПедагошки факултет у Бијељини, спреман је да направи истинске промене у свијету образовања деце. Традиција иновација која је обележила претходне скоро три деценије успјешног рада данас је присутнија него икада.

Професор Стевић настоји, како каже  да “својим радом допринесем да Педагошки факултет постане истакнути центар за наставу и истраживање, како у земљи и региону тако и шире”.

Сада више него икада, инспирисани смо да припремимо будуће наставнике, васпитаче, професоре, научнике да својим знањем и посвећеношћу решавају изазове са којима се суочавају наши ученици, друштвена заједница и сам систем образовања -каже овај угледни универзитетски професор. -Три савремена студијска програма на оба циклуса студија, инфраструктурни, технолошки и људски ресурси нуде широк спектар могућности за све студенте. Наши програми пружају изванредну академску средину за студенте који желе да стекну вјештине и знања неопходне за живот у 21. веку. Имамо веома квалитетну основу на којој ћемо градити будући успех нашег и вашег факултета.Са правим људима, и јединственим програмима на правом месту стварамо нове стандарде у образовању наше деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)