СРПСКА ВИШЕ НЕМА ИЗБОРА, ИСТОРИЈСКО НЕ ИНЦКУ: Ових пет одлука су усвојили Срби у Бањалуци, почиње бојкот БиХ

С. М.

26. 07. 2021. у 19:55

ЛИДЕРИ политичких партија из Републике Српске закључили су да српски представници у институцијама БиХ, односно Предсједништву, Савету министара и Парламенту БИХ не одлучују.

СРПСКА ВИШЕ НЕМА ИЗБОРА, ИСТОРИЈСКО НЕ ИНЦКУ: Ових пет одлука су усвојили Срби у Бањалуци, почиње бојкот БиХ

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Депоситпхотос/Јутјуб/Н1

То значи да српски представници неће повући из институција, али да неће учествовати у раду и доносити одлуке док се не реши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ. Један од закључака састанка је да се у процедуру бити упућена два закона. Такође, договорено је да се на седници НСРС која ће бити у петак нађу закони а седница ће бити затворена за јавност.

Милорад Додик председник СНСД поручио је да се одбацује одлука Валентина Инцка као ништавна, да од овог тренутка политички представници Републике Српске и Срба у Председништву БиХ, Савету министара БиХ и Парламенту БиХ неће учествовати у раду и одлучивању док се не види како нулирати потез Инцка.

- Тражимо да се обезбеди механизам да више нема наметања. Нећемо да живимо у земљи где неко може на сајту да прогласи закон. Напрости ни високи представник који долази нема легитимитет. Не можемо да прихватимо ни једну одлуку ОХР - поручио је Додик.

Фото: Д. Гаврић

Он каже да ће се урадити два законска решења која ће бити у петак на седници НСРС али неће их коментарисати јер правници требају да сачине формални акт.

Бранислав Бореновић лидер ПДП каже да нема доношења никаквих одлука до даљег у институцијама БиХ.

- Најодоговорнији за овакво стање у БиХ је Валентин Инцко. Мора се решити питање законског решења које је наметнуто, да ли кроз неки други и закон или овај ставити ван снаге - истиче Бореновић.

Мирко Шаровић лидер СДС каже потпуно је јасно да Српска никада више неће прихватити одлуку и закон високог представника.

- Парламенти су једино место за доношење решења и закона. Свака одлука и новог високог представника биће одбачена, поручио је Шаровић.

Жељка Цвијановић Председница РС каже да ће се кроз два конкретна решења Српка пронаћи решење за насталу ситуацију.

- Највећа добит за грађане је што заједно градимо јединство и градимо бољу будућност за грађане, каже Цвијановићка

Драко Бањац лидер НПС каже да у РС не смију постојати политичке странке или партије већ само једна политика а то је Република Српска.

- Високи представници не могу наметати закони нити некога смењивати. Српска нема више избора него да каже доста, поручио је Бањац.

Ненад Нешић, председник ДНС након састанка предсједника странака у РС, казао је како је задовољан исходом.

- Ових дана сам апеловао на јединство српских странака. Задовољан сам што смо показали да је РС изнад сваких страначких интереса.

Инцко је прекшио сва права загрантована уставом те угрозио права на слободу говора и тако даље. Нерад у заједничким институцијама ће трајати све док бошњачка страна не схвати да БиХ може фунцкионисати само на бази договора. Нисмо спремни да нам било ко шта намеће, казао је Нешић.

Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске рекао је да ће Српска истрајати на одлукама које су донели лидери политичких партија.

- Жао ми је што није био прениос данашњег састанка лидера странак да се види како смо јединствено натупили кад су у питању интереси Републиек Српске, поручио је Стевандић.

Лидер СПС, Горан Селак, истакао је да су политички представници јединствени у одбрани Републике Српске и да око тога нема никаквог спора.

ЗАКЉУЧЦИ

Након одржаног састанка председника парламентарних странака у Српској донесено је неколико закључака:

  • Политички представници из РС одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају га неприхватљивим и ништавним.
  • Сматрамо да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ - Председништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савету министара.
  • Одбацује се свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу са процедурама и одбацује се сарадњу с њим.
  • На састанку је било речи и о другим активностима које ће бити у наредном периоду
  • Преко посланичких клубова биће упућена два закона везана за ову тематику, а реч је о кривичним законима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)