ШМИТУ "КАТАНАЦ" НА БОНСКА ОВЛАШЋЕЊА: Могући компромис у спору око високог представника у БиХ?

С. МИШЉЕНОВИЋ

16. 07. 2021. у 07:18

НЕМАЦ Кристијан Шмит могао би од 1. августа да преузме функцију високог представника у БиХ уз званичну подршку Савета безбедности УН, али би имао ограничена овлашћења у раду.

ШМИТУ КАТАНАЦ НА БОНСКА ОВЛАШЋЕЊА: Могући компромис у спору око високог представника у БиХ?

Фото BHRT

То би значило да током мандата не сме да користи бонска овлашћења - сазнају "Новости" из дипломатских кругова.

Ово би могло да буде компромисно решење након што су Русија и Кина проследиле чланицама Савета безбедности УН Нацрт резолуције којом би се високом представнику у БиХ одмах одузела овлашћења за надгледање примене мировног споразума из 1995. којим је окончан рат у БиХ. Уз то, Москва и Пекинг би подржали именовање Шмита, али орочено до 31. јула 2022, када би била затворена Канцеларија високог представника.

Предлог Русије и Кине је дошао као резултат неформалних разговора чланица СБ УН на тему будућности ОХР. Разговор је одржан одмах по завршетку последње седнице СБ УН крајем јуна у Њујорку, а сазнајемо да је неколико дана касније уследио наставак.

- Русија је јасно ставила до знања да ОХР мора да се затвори и да се укине функција високог представника. Сад се види колико је било погрешан потез бошњачких политичара из Сарајева да оспоравају овакав став Русије. Очигледно су заборавили да је Русија чланица СБ УН, али и ПИК, и гарант Дејтонског споразума - кажу извори "Новости" из дипломатских кругова.

ЕШДАУН СМЕЊИВАО РЕДОМ

НА бонском заседању Савета за спровођење мира у децембру 1997. донети су закључци који се тичу високог представника, познатији као "бонска овлашћења". Према њима, високи представник у БиХ може да доноси амандмане на уставе РС и ФБиХ, законе и њихове измене и допуне, да смењује изабране функционере и државне службенике и забрањује им учешће на изборима, одузима грађанска права и лична документа без права на жалбу. Педи Ешдаун, бивши високи представник, 2004. у једном дану је сменио 60 функционера РС.

Потез Кине да стане уз Русију и Нацрт декларације о будућности високог представника, како нам је речено, дефинитивно показује да ће одлука о будућности ОХР у БиХ бити део компромиса великих сила.

Саветник српског члана Председништва БиХ Ана Тришић Бабић каже, за "Новости", да је из угла Републике Српске предлог Русије и Кине у складу са закључцима Народне скупштине РС. Она каже да ће одлука СБ УН о Шмиту бити донета до 1. августа, када би требало да дође у БиХ:

- Без одлуке СБ УН, РС неће прихватити именовање Шмита.

Игор Давидовић, бивши амбасадор БиХ у САД и некада главни преговарач БиХ са ЕУ, каже за "Новости", да је нацрт резолуције озбиљан потез и да се може гледати као компромис Русије и Кине са Западом:

- Немачка и међународна заједница дефинитивно желе да ојачају присуство у БиХ. Овде је реч о глобалној политици. Није овде у првом плану однос Русије и Кине према БиХ, већ њихове нагодбе са партнерима на глобалном нивоу који су моћни као и они. Док се велике силе играју, БиХ статира.

Кристијан Шмит, Фото ОХР

Професор ФПН у Бањалуци Милош Шолаја каже да је кључ предлога Русије и Кине договор око датума затварања ОХР у БиХ:

- ЕУ је увек давала захтевније услове око затварања ОХР и Српска је била на удару јер се буни. Сад следи конкретно решење докад ће високи представник бити у БиХ и да се датум озваничи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)