ХЕМИКАЛИЈЕ ИЗМЕШТАЈУ У НЕМАЧКУ: Опасни експлозивни Хексан био месецима ускладиштен усред насеља

Љ. Ђурић

24. 06. 2021. у 07:10

УЗ посебне мере обезбеђења коначно је започело измештање опасних хемикалија из бивше фабрике сунцокретовог уља "Биоил" у Которском код Добоја, које би према најавама лиценциране фирме за ту врсту посла "Кемко" из Лукавца, могло бити ускоро завршено.

ХЕМИКАЛИЈЕ ИЗМЕШТАЈУ У НЕМАЧКУ: Опасни експлозивни Хексан био месецима ускладиштен усред насеља

Фото Љ. Ђ.

- Комплетан процес потрајаће још петнаестак дана, што је до нас, а то је истакање хексана из резервоара и чишћење вентила, а затим испирање да се привремено обезбеди објекат до наредних активности. Хемикалије ће за неколико седмица бити транспортоване у Немачку, када добијемо потребан код за прихват. Компликованији је посао него одвоз италијанског отпада пре неколико месеци из Дрвара, зато што се у БиХ не може вршити збрињавање, односно уништавање те врсте хемикалија - каже Дамир Муратовић из лукавачког "Кемка".

Олакшање и радост због ових активности нису крили мештани Которског не само из кућа у близини фабрике, већ и са друге стране магистралног пута, па и околних насеља.

Иако је цели поступак почетка измештања хексана одвијан у тајности, то није било могуће сакрити од чланова неформалне групе грађана "Уклоните хексан из Которског". Заштитарска агенција им је сугерисала да није дозвољено веће окупљање, па чак ни употреба телефона због опасности од експлозије. Ипак, из даљине су пратили процес измештања.

Фото Љ. Ђ.

И представници Зират банке, заложника над имовином пропале фабрике, такође су поред осталих били присутни на улазу у фабрику, коју су пре три године напустили инвеститори из Турске.

- Радосна вест за мештане Которског и шире због доласка оних који треба да изместе хемикалије. Велику улогу одиграле су и неформалне групе грађана и НВО, али и сами мештани, који су стално захтевали и притискали надлежне да реше овај проблем - изјавио је председник МЗ Которско Мехмед Трњанин.

Фото Љ. Ђ.

ПРЕТЕ И ПРАЗНИ РЕЗЕРВОАРИ

ТОКОМ ових активности унутар круга фабрике "Биоил", чланови неформалне групе грађана су пратили испред улазне капије и смењивали се, а праћење је најављено и наредних дана.

Након истакања опасних хемикалија, према информацијама из "Кемка", ангажоваће се фирма из Општине Тешањ ради збрињавања резервоара пуњењем пермантом и водом резервоара, јер они и у испражњеном стању представљају велику опасност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)