ДОДИК ОСУО ПАЉБУ: Сваки договор у БиХ поквари интервенционизам споља, неће бити интеграције са НАТО

Танјуг

19. 06. 2021. у 00:14

БИХ је земља у којој се мрцвари не само политичка структура већ и народи, изјавио је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

ДОДИК ОСУО ПАЉБУ: Сваки договор у БиХ поквари интервенционизам споља, неће бити интеграције са НАТО

Фото: Принтсцреен

Додик је истакао да и даље мисли да БиХ има мале шансе за успех.

- Веома је важно и што је Ердоган говорио о томе да је БиХ могућа једино као одраз заједничких интереса свих у БиХ, а не само једних. То говори о томе да у БиХ мора да постоји та врста дијалога и тражење неког базичног консензуса. То иде веома тешко - изјавио је Додик у Дневнику плус РТРС .

Он је нагласио да, кад год су покушали и успели нешто да договоре у БиХ, онда се појави међународни интервенционизам који то поквари.

- Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган апсолутно разуме ситуацију у БиХ, преферира све народе и сматра да БиХ једино може да функционише ако се задовољи и пронађе минимум интереса свих конститутивних народа - истакао је Додик.

Напоменуо је да је БиХ под протекторатом и да је због тога тешко да се креће, као и да Турска као чланица Савета за спровођење мира мора да води рачуна о ставовима свих народа у БиХ.

- Из тога је произашла његова тврдња да само заједничким интересима БиХ може наставити да се гради - рекао је Додик.

Додик је истакао да је са Ердоганом разговарао и о борби против пандемије вируса корона, те да је обавештен да би Турска до октобра могла успети да крене да прави своју вакцину, а која ће једнако бити на располагању свима.

- Никакве приче о НАТО интеграцијама БиХ не постоје и народ у Републици Српској не мора да брине - истакао је Додик.

Он након што је хрватски премијер Андреј Пленковић на састанку са турским председником затражио подршку Турске у тражењу поштовања равноправности сва три народа и спровођењу изборне реформе у БиХ, Додик поручује да је питање конститутивности народа решено.

- Данашњи Устав БиХ јасно прецизира да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Шта има даље решавати? Није то проблем. Проблем је од најезде неких који покушавају да продају причу о грађанском уређењу које треба да асимилира и, на неки начин, подреди друге народе у БиХ. То је један концепт који овако звучи лепо, али је неупотребив што се тиче БиХ - рекао је Додик.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ поручио је да се свет налази у нереду што се тиче међународних односа.

- Ствара се суштинска прича о проблемима југоисточне Европе, Западног Балкана, Кавказа. Покушава се то све замрзнути да би онда страна машинерија, која најчешће долази са Запада, ту долазила, равнала и нешто интервенисала. Верујем да је последњих година пробуђена свест народа и ојачана борба народа за сопствену слободу - изјавио је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)