ЦРНА ГОРА ЈЕ ИЗДАЛА СРПСКИ НАРОД: Реакције из Републике Српске на усвајањем срамотног акта о Сребреници (ФОТО)

С. М.

18. 06. 2021. у 18:10

ПАРЛАМЕНТ Црне Горе усвојио је у четвртак 17. јуна Резолуцију о негирању геноцида у Сребреници.

ЦРНА ГОРА ЈЕ ИЗДАЛА СРПСКИ НАРОД: Реакције из Републике Српске на усвајањем срамотног акта о Сребреници (ФОТО)

Фото: Принтсцреен

Одлуку црногорске скупштине неки поздрављају, а неки су огорчни. Ево шта кажу у Републици Српској.

 

Душанка Мајкић, ГО СНСД: Црна Гора се за дан вратила на Ђукановићев пут

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оценила је да су као бомба одјекнули синоћње изгласавање у црногорском парламенту резолуције о Сребреници и смена министра правде Владимира Лепосавића и поручила да се ова издаја не може заборавити.

- Сада када су највећи светски ауторитети почели да оспоравају догађаје у Сребреници из претходног рата, црногорски парламент се одлучио на овај срамни корак уперен против целог српског народа - истакла је Мајкићева у изјави за Срну.

Према њеним речима, жалосно је у шта су се претворили снага и енергија вишемесечних литија за које се очекивало да ће родити неку нову Црну Гору, о којој је певао Његош.

Фото: ДС Кликс

Мајкићева је нагласила да је зато Србима тешко да прихвате да се само за једно вече изгласавањем ове срамне антисрпске резолуције Црна Гора вратила на пут који јој је зацртао актуелни председник Мило Ђукановић.

-Данас када су све але кренуле на Србију, Републику Српску и српски народ издаја је најснажнија ствар која се једном народу може учинити и никада се не може заборавити - поручила је Мајкићева.

Никола Шпирић, заменик председавајућег Дома народа ПБиХ: Политичко поткусуруивање по леђима српског народа

Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да парламент Црне Горе резолуцију о Сребреници није донео са потребом исказивања пијетета према жртвама и породицама жртава, те да ће овај корак продубити политичке сукобе у Црној Гори и убрзо се показати контрапродуктивним. Констатујући да је усвајање ове резолуције отворило бројне полемике, Шпирић је оценио да би било добро када би земље региона настале распадом бивше Југославије усагласиле заједнички документ у којем би били осуђени злочини на свим странама.

- По мом мишљењу, за рат у бившој Југославији, па и БиХ, не постоје апсолутно одговорни ни апсолутно невини - рекао је Шпирић.

Фото: Фактор. ба

Према његовим речима, заједнички документ о осуди злочина на свим странама био би документ са погледом у будућност.

- А, сви ови други документи и резолуције су документи за политичка поткусуривања са краткорочним политичким ефектима - закључио је Шпирић.

Ања Петровић, портпарол ПДП: Очекујемо правду за српске жртве!

- Усвајање Резолуције о наводном геноциду и забрани негирања геноцида у Скупштини Црне Горе, подржано гласовима Ђукановићевог ДПС и дела владајућих странака, Демократа и УРА, изазвала је огорченост и разочарење народа у Републици Српској, који је свим срцем подржао демократске промене и одлазак Ђукановићевог режима са власти. Оно што је погубно у овој резолуцији, јесте потреба независне државе да се одређује према стварима које се нису одредиле у земљи у којој се десил - рекла је портпарол ПДП Ања Петровић.

Петровићева каже да Србима у Републици Српској овакви догађаји не смеју да наметну осећај кривице.

Фото: ПДП

- Поштујемо и клањамо се свакој жртви протеклог рата, али очекујемо и да српске жртве, невини људи страдали у страшним злочинима, када-тад, дочекају правду. Морамо бити свесни да ће наметнуте резолуције и код нас доћи на дневни ред и позивамо све релевантне факторе да се укључе у процес у којем ћемо јасно ставити до знања да било шта слично српски представници у РС и БиХ неће изгласати било где и ни по коју цену - каже Петровићева.

Она додаје да је историјска чињеница да је Република Српска настала 9.1.1992. године, пре рата који је Србима наметнут, потврђена у Дејтону и да никада њено стварање и постојање не може бити доведено у везу са дешавањима у Сребреници.

 

Синиша Видовић, заменик председника Уједињене Српске: Забили нож у леђа свим Србима!

- Овако враћате народу Републике Српске! Овако враћате онима који су иза вас стали и вас подржали. Овако враћате народу. Ми и даље не дамо светиње - поручио је заменик председника Уједињене Српске Синиша Видовић у реаговању на одлуку Скупштине Црне Горе да усвоји “Резолуцију о геноциду у Сребреници”.

Синиша Видовић

– Скупштина Црне Горе је забила нож у леђа свим Србима који су је подржали и за њу гласали на протеклим изборима. Показали сте да се ни најмање не разликујете од Мила Ђукановића, који је исто тако издао Србе због личне корист - додао је Видовић.

Он је навео да Срби овог пута то неће заборавити.

– Влада и Скупштина Црне Горе су по ко зна који пут издали српски народ, само Срби и историја вам овог пута неће заборавити и опростити -закључио је Видовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)