У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА: РТРС тврди - имамо доказе да су сахрањивани и умрли природном смрћу

Срна

14. 06. 2021. у 22:10

ДЕСЕТИНЕ досијеа у власништву РТРС-а показују да су Бошњаци из сребреничке регије, који су погинули или умрли природном смрћу пре и после јула 1995. године, сахрањени у Меморијалном комплексу у Поточарима и представљени као жртве злочина.

У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА: РТРС тврди - имамо доказе да су сахрањивани и умрли природном смрћу

Фото АП

РТРС наводи да су, ако је судити према документима, у Поточарима "сахрањивани" и живи људи, те да су креаторима глобалног сребреничког мита били битни само бројеви.

- Судећи према документима, већ 1996. године почела је институционална ревизија. У служби су били тадашња Федерална комисија, касније бошњачки огранак Института за нестала лица, потом Међународна комисија за нестале особе, чак и поједини судови нижег ранга. Сви они издавали су потврде и преправљали податке о месту, времену и начину смрти муслимана/Бошњака из лажно демилитаризоване сребреничке регије - наводи РТРС.

РТРС указује да је међу бројним људима, чија су имена "спорна", Севлудин Салкић.

- Према ранијим подацима Међународног црвеног крста и Федералне комисије погинуо је у јулу 1992. Суд у Лукавцу и ИЦМП одлучили су да време смрти ипак буде јул 1995 - наводи се у прилогу РТРС-а, уз помињање бројних других примера, као и изјава Мирсада Токаче да се у Поточарима налазе људи који, како преносе из РТРС-а, немају везе са Сребреницом 1995, те да су погинули `92. и `93. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)