НОВА БОЛНИЦА БИЋЕ ИЗГРАЂЕНА ПРЕ РОКА: Додик обишао у Добоју капиталну инвестицију Српске (ФОТО)

С.М.

14. 06. 2021. у 16:48

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да очекује да ће нова болница у Добоју бити завршена прије планираног рока, захваљујући позитивној динамици извођења радова. Он је истакао да је Влада Српске одобрила 103.000.000 КМ за изградњу новог објекта болнице.

НОВА БОЛНИЦА БИЋЕ ИЗГРАЂЕНА ПРЕ РОКА: Додик обишао у Добоју капиталну инвестицију Српске (ФОТО)

Фото: Срна

-Упркос корони, нисмо стали. Сви се могу уверити да ће објекат болнице бити у динамици како је и предвиђено, изјавио је Додик новинарима и поручио да је Добој данас велико градилиште захваљујући и преданости локалне власти која је интересе града поставила изнад личних.

Додик је захвалио кинеској компанији "Синофарм" што је партнер на изградњи нове билнице у Добоју, а што је договорено током његовог боравка у Кини прије пет година.

-Желим још једном да захвалим и што РС има прилику да већ конзумира и добије 80.000 вакцина компаније “Синофарм”. Очекујемо до краја месеца још 80.000 и у трећој тури која долази крајем јула или почетком августајош 80.000 вакцина. Дакле, укупно 240.000, што сматрам да је довољно уз оне које смо обезбиједили од других, рекао је Додик.

 

Он је за наредни период најавио битне радове на изградњи ауто-пута од међуентитетске границе до Јоховца, који садржи два вијадукта и два велика тунела и кошта неколико стотина милиона евра, као и да ће Влада Српске уложити више од 50.000.000 КМ на изградњи обалоутврде дуж реке Босне, чији је пројекат у фази ревизије.

-Добој реализује све оно што смо овђе прије неколико година договарали, сматрали да је неопходно, изјавио је Додик и као значајан пројекат најавио и изградњу новог административног објекта у којем ће, осим локалних, бити смештене и републичке институције.

Додик је навео да ће Градска управа Добоја имати његову подршку и у наредом периоду, уједно најавивши да ће поновни састанак да се одржи за месец или два.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је на претходно одржаном састанку у Градској управи упознао Додика о свим капиталним инвестицијама у овој локалној заједници, од којих се неки реализују једном у стотину година.
-Упознао сам председника да нема застоја ни у једном пројекту, изјавио је Јеринић, захваливши на подршци Влади Републике Српске и Додику, који дају немерљиву подршку на њиховој реализацији за добробит грађана.
Директор Болнице "Свети апостол Лука" у Добоју Младен Гајић рекао је да ће радови на изградњи објекта нове болнице бити завршени пре планираног рока који је крај наредне године и да ће конструктивни дио радова бити готов у августу, након чега се постаља столарија.
-Све то омогућиће нам да можемо несметано радити у наредном периоду и када дођу хладнији дани и зимски период", изјавио је Гајић. Пројект менаџер корпорације која изводи радове "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" и "Шензи констракшн инвесмент груп" Лиу Живеи рекао је да ће пројекат бити завршен пре предвиђеног рока а то је крај 2022. године.

Изградња објекта болнице на Усори реализује се на основу уговора са кинеским извођачем радова "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" и "Шензи констракшн инвесмент груп".

Пројекат има три фазе, прва је пројектовање, други изградња и трећа опремање, носилац израде главног пројекта је добојски пројектни биро "Атриј", а извођач радова добојско предузеће "Грађ-промет".

Нова Болница у Добоју један је од најзначајнијих пројеката за град и регију, те ће представљати медицински објекат са стационарима за боравак пацијената. Предвиђено је да објекат буде једна целина са укупно пет функционалних крила која се раздвајају на спратовима, односно стационарима. Објекат има шест етажа, а предвиђен је и хелидром. Укупно су предвиђена 464 кревета.

У Добоју су 14. марта прошле године министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић и директор компаније "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Кан потписали уговор о изградњи и опремању нове зграде болнице. Исти дан су Додик и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг положили камен темељац за изградњу објекта у Улици Николе Тесле у Добоју.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)