ГОДИШЊИЦА СУДБОНОСНЕ БИТКЕ НА ВУЧИЈАКУ: За одбрану Липе живот дао 171 борац, жртва која је створила Републику Српску (ФОТО)

Вид Благојевић

06. 06. 2021. у 17:18

НА КОТИ Липа, на планини Вучијак обележено је 29 година од херојске одбране простора који данас повезује пет општина: Модричу, Брод, Добој, Дервенту и Вукосавље.

ГОДИШЊИЦА СУДБОНОСНЕ БИТКЕ НА ВУЧИЈАКУ: За одбрану Липе живот дао 171 борац, жртва која је створила Републику Српску (ФОТО)

Фото: Вид Благојевић

Служењем парастоса у храму Светог кнеза Јована Владимира и полагањем цвећа на спомен обележја одата је почаст страдалим српским јунацима у борби за Липу и обележен је Дан Вучијачке бригаде. Одбраном овог простора створени су услови за војну операцију "Коридор живота", најславнију битку у отаџбинском рату.

- Те борбе '92. овдје на Вучијаку престављале су мостобран за каснију борбу, за пробој коридора и укупно гледано за стварање Републике Српске. Да се није одбранила Липа, питање шта би било са Републиком Српском - рекао је Жељко Терзић председник БОРС Модрича.

Да подсетимо, у прва три месеца отаџбинског рата 1992. године на линији одбране од Модриче и Добоја, на планини Вучијак, на коти Липа, заустављен је  продор регуларних јединица Хрватске војске и паравјних муслимаснко-хрватских снага из правца Брода и Дервенте у дубину српске територије на Требави и Озрену. За мање од три месеца погинула су 124 борца са Вучијака и 47 војника бивше ЈНА, надчовечански бранећи линију одбране дугу 25 километара.

Марко Горановић из села Врела 21. маја те 1992 године тешко је рањен неколико метара од цркве гдје је служен парастос. Поносан је на борбу Српског народа а тога дана се изузетно добро сећа.

Фото: Вид Благојевић

- Граната је ударила у дуд и одбила ми десну ногу а леву је поломила. Нисам још био пао у несвест али сам мислио да ћу умрети. Тада сам рекао да ми поздраве мојих пет синова и жену и немојте напустити Липу, борите се - сећа се Марко.  

Пошто није било возила њега су грађевинским колицима возили око седам километара до санитета у Подновљу гдје му је указана прва помоћ. Сличне или исте су судбине бројних бивших бораца за Републику Српску који су незадовољни својим статусом.

- Њихов статус можемо поправити само изменом системских закона у којима ће се у први план ставити борац који је стварао Српску. Нашу Републику морамо економски ојачати и на такав начин ћемо је одбранити али и статус бораца подићи на виши ниво - реко је Јовица Радуловић, начелник општине Модрича.

Иначе у то време са подручја Дервенте, Брода и бивше општине Оџак протерано је преко 16 хиљада Срба, на Требаву у српска села Врањак, Копривну, Кожухе и Осјечане. Борба Вучијачке бригаде за  коту Липа и планину Вучијак симбол је борбе за слободу Срба са ових простора, а битка за Липу била је први камен темељац за Републику Српску. Због тога је ово место СПЦ прголасила за светилиште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)