СРПСКА НЕ ПРИХВАТА НИ ШМИТА! Након оставке Валентина Инцка са чела ОХР, из Бањалуке стигла оштра порука

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 05. 2021. у 07:20

РЕПУБЛИКА Српска не прихвата именовање Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ!

СРПСКА НЕ ПРИХВАТА НИ ШМИТА! Након оставке Валентина Инцка са чела ОХР, из Бањалуке стигла оштра порука

Фото Новости

За Српску није прихватљив ни начин на који је изабран Шмит, где су чланице Савета за спровођење мира (ПИК), без сагласности Русије именовале Шмита и тако заобишле све процедуре прописане Дејтонским споразумом. Високи представник и ОХР су прошлост у БиХ и треба да буду укинуте, а да домаћи политичари преузму одговорност за будућност земље без страног протектората, порука је из политичког врха РС.

Милорад Додик, српски члан и председавајући ПБиХ, каже да Савет за спровођење мира може само за Федерацију да уведе високог представника, али не и за Српску.

- Српска не уважава долазак новог високог представника на овакав начин и не разумем шта треба Кристијану Шмиту да се на овај начин бламира и изгуби кредибилитет политичара који је био успешан у Немачкој. Ако мисли да дође овде и да ароганцијом може да управља, уколико уопште дође, онда му ја поручујем да ми немамо намеру да радимо са нелегитимним високим представником и да је њихово време прошло - рекао је Додик и додао да се тим именовањем опет понижавају сви народи у БиХ од међународне заједнице.

Жељка Цвијановић, председница Српске, поручила је да РС не може прихватити овакав начин именовања новог високог представника у БиХ, и позвала да се стане у заштиту међународног права.

Фото ОХР

- Постојала је потреба да се недостојан међународни представник, какав је био Инцко, који се много пута окомио на РС, уклони са сцене, али је недопустиво именовање које представља превару. На основу међународног права и Дејтонског споразума, ми данас имамо државу која се састоји од два ентитета и РС жели да штити и свој интерес и да остварује све своје функције управо на основу споразума на који смо дали сагласност, а не на основу онога што је он постао у међувремену - поручила је Цвијановићева, након састанка са представницима институција РС и члановима владајуће коалиције.

ИНЦКОВИХ 12 ГОДИНА УВРЕДА

ВАЛЕНТИН Инцко је за време 12 година на челу ОХР више пута вређао РС а најупечатљивије је поређење прославе Дана РС 9.јануара са прославом Дана НДХ. У јавним наступима често је потенцирао геноцид у БиХ који је починила РС.

Претио је санкцијама српским политичарима, признавао је пре свега ратне злочине над Бошњацима, а минимизирао над Србима. У извештајима за СБ УН за њега је увек РС била генератор кризе у БиХ.

На састанак код председнице РС одбили су да дођу лидери опозициони партија СДС и ПДП.

Поручили су да председница греши јер дели учеснике састанка на власт и опозицију, а ради се о теми која је битна за земљу.

- Председница је имала састанак са странкама из власти, па им је пало на памет да позову и нас, опозиционе странке. Шта је то? Председница РС, за коју би требало да буду сви исти, без обзира на то одакле долазимо, дели нас, што је неприхватљиво - каже лидер СДС Мирко Шаровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)