КАМИОНИ ЧЕКАЈУ И ПО ОСАМ САТИ! Хаос на граничним прелазима БиХ због одлуке Хрватске о прекатегоризацији путева

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 05. 2021. у 06:54

НА граничним прелазима између Босне и Херцеговине и Хрватске настао је хаос због нове уредбе Хрватске која се односи на прекатегоризацију путева у овој земљи.

КАМИОНИ ЧЕКАЈУ И ПО ОСАМ САТИ! Хаос на граничним прелазима БиХ због одлуке Хрватске о прекатегоризацији путева

Фото АВАЗ

Том одлуком, која је ступила на снагу ове седмице, на пет граничних прелаза БиХ са Хрватском није дозвољен промет камиона који прелазе 7,5 тона. Реч је о прелазима Иваница

- Горњи Бргат, Велика Кладуша - Маљевац, Брчко - Гуња, Стрмица - Стрмица и Осоје - Вињани Горњи.

Због такве одлуке, сада само на три гранична прелаза између БиХ и Хрватске - Изачић, Градишка и Брод могу прећи теретна возила изнад 7,5 тона. Услед такве ситуације створиле су се километарске колоне, а поготово на граничном прелазу Изачић код Велике Кладуше.

Никола Грбић, председник Удружења превозника за међународни и унутрашњи саобраћај РС каже за "Новости" да је одлука Хрватске катастрофална и да возачи по осам сати седе у камионима и чекају да пређу у Хрватску на једном од три прелаза који су сада у функцији.

- Чим пређу у Хрватску возачи морају одмах паркирати камион да се одморе 12 сати како би по закону могли да наставе вожњу. Уз то, додатни проблем је настао јер је Хрватска направила и категоризацију путева, па кад камионџије пређу на њихову територију, онда траже нове правце где се теретњаци изнад 7,5 тона могу кретати - каже Грбић.

ТРАЖЕ ХИТНУ РЕАКЦИЈУ ЕУ

МИНИСТАР спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац затражио је хитну реакцију шефа Делегације Европске уније у БиХ Јохана Сатлера због одлуке Хртватске да изврши прекатегоризацију пет прелаза са БиХ, који су раније коришћени за транзитни саобраћај теретних возила.

- Ово ће озбиљно угрозити економску и финансијску оправданост пословне заједнице у оба ентитета - каже Кошарац.

Он истиче да са одлуком Хрватске превозници из РС и БиХ губе огроман новац, јер се роба вози дужим путем, а губе се сати и сати на граници.

ПРОБЛЕМИ Никола Грбић, Фото Новости

- Имамо већ возаче који нас зову и желе да оставе камионе на граничним прелазима јер не виде сврху уопште да возе даље - истиче Грбић и додаје да се много времена губи у чекању.

Да је настао општи хаос на граниици између БиХ и Хрватске свесни су и у Спољнотрговинској комори БиХ, који су алармирали надклежне институције да покушају са Хрватском да преговарају око новог решења.

Ахмет Егрлић, председник Спољнотрговинске коморе БиХ каже да одлука Хрватске повећава трошкове транспорта, а уз то превозници губе додатно време, односно праве додатне километре да би могли да се укључе у путеве којима могу да саобраћају кроз Хрватску.

- Нажалост, сада имамо проблем и са граничним прелазима у БиХ због царињења робе.

Годинама се јасно знало на које прелазе у БиХ иду камиони који возе робу за Хрватску. Уколико се буде наставило овако, односно да само на три прелаза могу ићи камиони из БиХ, то ће значити да пет прелаза постаје вишак када је реч о царинском функционисању - истиче Егрлић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)