ГРАДЕ ПРЕДИВАН МОСТ, СПОЈИЋЕ ДВЕ ОПШТИНЕ: Стари прелаз виси на опасним сајлама, погледајте како изгледа (ФОТО/ ВИДЕО)

С.БАБОВИЋ

19. 12. 2023. у 19:01

ВАРВАРИН и Ћићевац финансирају градњу новог моста на Западној Морави, који ће спојити ове две општине, потврђено је „Новостима".

ГРАДЕ ПРЕДИВАН МОСТ, СПОЈИЋЕ ДВЕ ОПШТИНЕ: Стари прелаз виси на опасним сајлама, погледајте како изгледа (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Да ће се стари, пешачки мост, који представља критичну тачку на овој реци заменити новом конструкцијом, предочено је раније представницима општине у ЈП Коридори Србије. Мост ће се градити у оквиру пројекта Моравског коридора, који пролази и кроз територију Варварина и Ћићевца.

-То је наша заједничка инвестиција, која ће почети са се остварује наредне године - каже за „Новости“ Виолета Лутовац-Ђурђевић, председница Привременог органа општине Варварин.

ЈП Коридори Србије раније су обавестили локалне самоуправе о планираној изградњи, која ће решити вишедеценијски проблем мештана два села и две општине. За људе, који свакодневно прелазе мост, план неимара сјајна је вест.

О најопаснијем мосту на целој Западној Морави, јавност је сазнала из „Новости“, када смо пре тачно годину дана писали о „Овчар Бањи у најави". Мост између села Маскаре (Варварин) и села Сталаћ (Ћићевац) сличан је бањском мосту, где су прошле године настрадале две жене из Зворника, услед урушавања те конструкције.

Актуелни прелаз, који од 60-их година прошлог века повезује Варварин и Ћићевац дужине је 95 метара, док би нови, како се планира, требало да буде 65 метара дужи, а градио би се око 100-ак метара низводно, ка Сталаћу. 

Постојећи мост се једва држи на старим челичним сајлама. Мештани ходају по иструлелој стаз, ризикујући животе. То им је најкраћи пут до друге обале. За запослене на железници, у већим фабрикама у овим индустријским регијама, као и приватницима, пољопривредницима, мост је више него користан, упркос свим ризицима.

БЕЗ ДОЗВОЛЕ 60 ГОДИНА

МОСТ на Западној Морави је један од "типских", ланчаних конструкција. Иако спаја Варварин и Ћићевац већ 60 година, нема грађевинску дозволу и није нигде уписан.

- Не само да је тај мост краћи пут за Сталаћ, већ и за Крушевац,тако да људи зато редовно користе тај мост, иако није безбедно - сведочи за “Новости” Ана Стевановић, мештанка Маскара.

Грађевинска инспекција у Варварину је од 2019. године више пута забрањивала употребу моста. Постављали су упозорења и препреке. Како нам је раније предочио грађевински инспектор Драгош Бегуш, комплетну документацију проследили су надлежном министарству.

БОНУС ВИДЕО - НОВА ОПАСНОСТ НА ЗАПАДНОЈ МОРАВИ:Погледајте катастрофалан пешачки мост који спаја Варварин и Ћићевац

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НЕМАЧКА У ШОКУ ЗБОГ СОПСТВЕНЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Ало! Подржавате пропаганду Владимира Путина!