ТЕСТИРАЛИ ЛЕК ЗА РАНЕ У СВЕМИРУ: Теодора и Стефан тестирали дејство свог лека за ране у случају кад је тело у бестежинском стању

Б. Борисављевић

07. 12. 2023. у 13:00

МЛАДИ Теодора Вићентић и Стефан Илић, истраживачи-сарадници Института за хемију, технологију и металургију Центра за микроелектронске технологије, први су Срби који су учествовали на параболичком лету Европске свемирске агенције и у бестежинском стању радили на свом експерименту.

ТЕСТИРАЛИ ЛЕК ЗА РАНЕ У СВЕМИРУ: Теодора и Стефан тестирали дејство свог лека за ране у случају кад је тело у бестежинском стању

Foto Novespace

Они су испитивали својства хидрогела, као облоге за зарастање рана која би се примењивала на повреде током боравка у свемиру. Први резултати су позитивни, а коначни ће бити познати за неколико месеци. Теодора и Стефан су по повратку из "свемира" посетили нашу редакцију и нашим читаоцима открили детаље свог путовања и експеримента. 

Фото Новеспаце

ГОСТИ Стефан Илић и Теодора Вићентић у среду посетили "Вечерње новости"

У разговору за "Новости", објашњавају да се у параболичким летовима симулира бестежинско стање како се неки експеримент не би први пут изводио у космосу, будући да је то много скупо и захтевно. Почетна "станица" им је била у Бордоу, а организатор лета је Агенција "Новеспејс".

- Преко пројеката сарађујемо са Центром за свемирско инжењерство и технологију Универзитета у Бриселу. Они развијају неке експерименте, које желе да испитују у бестежинском стању. Хтели су да нас укључе у тим за параболички лет још прошле године, али није било могуће. Ове године смо били део екипе - каже Стефан.

ОБАВЉЕНО 11 ЕКСПЕРИМЕНАТА

ОСИМ наших, учествовали су млади научници из Швајцарске, САД, Словеније, Велике Британије... Свих 11 експеримената су везани за примену у свемиру. Тако су психолози уз помоћ ВР наочара испитивали да ли се на исти начин процењује удаљеност објеката на земљи или у бестежинском стању. Стоматолози из Љубљане су радили поправку зуба, имали су макету главе и вилице у затвореној комори. Кроз отвор убацују руке, али не смеју да користе киселине, воду. Американци су мерили закривљење кичме у бестежинском стању, јер се космонаути по повратку жале на болове у кичми. 

Наводи и да су пре полетања морали су да обаве ЕКГ преглед и анализу крви, јер на тело делује практично двоструко Земљино убрзање (2г). То је велики притисак на све органе, крвне судове и само срце. Пре лета су примили и лек против мучнине. 

- Експериментом се испитују механичке особине и биокомпатибилност хидрогелова, мрежа хидрофилних полимера, за могућу примену као облога на ранама, а које помажу зарастање. Током овог лета, узорци хидрогелова са утиснутим фибробластима, ћелијама које играју кључну улогу у зарастању рана, биле су подвргнуте затезном напрезању у условима бестежинског стања и испитивао се њихов одговор на примењену силу истезања. Резултати би требало да помогну у развоју нове класе композитних материјала са побољшаним својствима за превијање рана у свемиру - објашњава Теодора.

Млади научници кажу да се лет састоји из парабола због чега је и добио име. Авион лети нормално, онда крене у параболу и узлеће на горе. У тренутку кад летелица убрзава на тело делује 2г убрзање у трајању од 20 секунди. Потом авион улази у врх параболе и тело је у бестежинском стању.

Фото Новеспаце

Ознаке

- Имате осећај да пропадате, лебдите, и то траје 22 секунде - причају наши саговорници. - Покушали су да нам објасне да је као ролеркостер, али ни најмање не личи. Осетите као да свака тачка вашег тела одједном напусти своју позицију и ви само тако постојите у ваздуху. Бестежинско стање се смењује као синусоиде, од 2г до 0г и све тако. Укупно има 30 парабола, односно 60 пута се мења сила која делује на тело, што у једном тренутку постаје стресно за организам.

Новеспаце

Стефан пре уласка на лет

Теодора и Стефан летели су према Енглеској, изнад океана, а у авиону су били од девет до 13 часова. У летелици је задњи део са нормалним седиштима, док је остали обложен струњачама и не виде се прозори. Пилоти морају бити астронаути који су већ летели у космос.

НЕЋЕ У ИНОСТРАНСТВО

Теодора и Стефан су имали више позива да раде као истраживачи у иниостранству на престижним страним универзитетима.

- Одбили смо те понуде. Нама је у Србији добро, имамо све што нам је потребно за научни рад. Овде су нам и породица, и пријатељи. Било где да одете осећате се као странац. У нашој земљи нам је најбоље- сложни су они

- Током лета смо радили експремент - причају. - Када авион дође на локацију где ће летети, ми дођемо до нашег радног окружења. Све је фиксирано да не би одлетело. То су металне кутије затворене са свих страна у којима је експеримент. Повезане су са рачунаром преко ког смо контролисали шта се дешава унутра. Када делује 2г убрзање, набоље је да лежите и поглед фиксирате у једну тачку. Јер, ако померите, ваше очи виде да сте померили главу за, рецимо 20 степени, а центар за равнотежу који се налази у уху осећа да летите под углом од 47 степени. Тада долази до потпуне конфузије и почиње мучнина. Џојстици који плутају око нас су повезани на компјутер и ми тако контролишемо шта се дешава са експериментом.

Новеспаце

Бестежинско стање током лета

Теодора је била задужена за материјал, а Стефан за електронику. Експримент је изузетно сложен, узорци се припремају пред лет и константно су на температури од 36 степени да ћелије не би угинуле. То се мора пратити током целог лета.

Параболички летови се организују од 1989. Агенција "Новеспејс" покрива све трошкове, у авиону су све време присутни обезбеђење и лекар. Лети се на висини од 11 до 12 километара у делу где нема путничких авиона. 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама