ОВАЈ ПОТОМАК ГРКА ЈЕ БИО ФУДБАЛЕР, АЛИ И ОМИЉЕНИ ПРОФЕСОР: На његовој сахрани било је неколико стотина људи

С.БАБОВИЋ

24. 10. 2023. у 21:20

БИО је потомак извесног Панте, досељеника из Грчке у Крушевац после Првог светског рата.

ОВАЈ ПОТОМАК ГРКА ЈЕ БИО ФУДБАЛЕР, АЛИ И ОМИЉЕНИ ПРОФЕСОР: На његовој сахрани било је неколико стотина људи

Фото:ФБ Варварин у слици и реци

У наредном рату био је заробљени војник, а после ослобођења и супер талентовани фудбалер, професор историје и латинског језика. Звао се Милорад Качаник (1908-1986), али сви, па и његови ученици, знали су га као „Кепа“.

Колико је био омиљен говори податак да је на његовој сахрани било стотине људи.

- Милорад Качаник је био војник 12. пука "Цара Лазара", а немачке окупационе снаге држале су га у заробљеништву од 1941 - 1944. године - пише у необичној биографији професора Кепе. - Једно време радио је у Крушевцу као професор, а онда је декретом пресељен у Варварин као привремено решење. Међутим, како је заволео Варварин, ту се оженио, и остаје у том граду до краја живота.

Не само да је професор Качаник предавао општу историју и латински језик, већ је због мањка наставног кадра после ослобођења, предавао безмало све предмете. Како је био изузетан капацитет, Министарство просвете га поставља за директора школе.

Волео је позориште, музику, науку.

- Од спортова је највише волео фудбал, јер је до почетка рата играо лево крило за ФК "Цар Лазар" и био је један од најбољих - објављено је на ФБ Варварин у слици и речи. - Када је „Напредак“ ушао у Прву савезну лигу, био је редовни посетилац готово свих утакмица. Требало је видети са каквом радошћу, уважавањем и поштовањем су прилазили и поздрављали га Крушевљани, а нарочито они који су играли са њим фудбал.

Због обавеза није прихватао понуде да тренира варварински „Темнић“. Ипак, умео је да саветује тренере локалног клуба. Последње године живота провео је играјући шах.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АНТИСРПСКО ОРГИЈАЊЕ НА ЕУРО 2024: Меч Хрватска - Албанија одигран у сенци невиђених скандала! (ФОТО/ВИДЕО)