УЗ ШАПАТ ВИНА, ТАМО ГДЕ СЕ ГРЛЕ ДУНАВ И ТИСА: Изнад Старог Сланкамена, где су се сударале цивилазације, укуси вина мире светску гастрономију

K. Lalić - Spirković

04. 06. 2023. у 10:54

ОД ИНЂИЈЕ с аутопута десно, па не више од десет километара. Иду прво Нови Карловци, а онда Нови Сланкамен. И пре него што путем зароните ка обалама прелепог Старог Сланкамена, има одвајање десно, горе пише "Атеље вина Шапат".

УЗ ШАПАТ ВИНА, ТАМО ГДЕ СЕ ГРЛЕ ДУНАВ И ТИСА: Изнад Старог Сланкамена, где су се сударале цивилазације, укуси вина мире светску гастрономију

FOTO: Marko Petrovic

Баш ту се љубе фрушкогорски виногради са импозантном грађевином из нашег века која је делимично укопана у фрушкогорски брежуљак. То је Атеље вина - тако скромно пише, а у ствари је много више. Подсећа на тајм-аут украден од живота.

Гастрономски спектакл "Француска кухиња са звездицама" ове године одржан је у ресторану Fleur de Sel, у оквиру винарије "Шапат". "Ватромет чула" се догодио у организацији Удружења "Ја волим Француску" и "Савезна асоцијација регије Алзас". Промоција европског центра гастрономије регије Алзас била је фокус манифестације, али су лепоте Срема и винског атељеа делимично Алзасу украли славу.

У ствари, нико ником те лепе среде с краја маја није украо баш ништа. Сви су уживали.

FOTO: Marko Petrovic

Домаћини су били почашћени врхунским гастрономским догађајем који су им уприличили чувени француски кувари са "звездицама", а гости су имали једниствену прилику да отпијају врхунска вина на месту где се љуби чувена Тиса са моћним Дунавом, одмах ту, пар стотина метара од попришта чувене битке у Срему која је 1691. слављена у Бечу и широм Европе. Јер ту, поред "Шапата", аустријски војници и српски шајкаши сломили су кичму опсаде далеког Беча која је претила европском континенту од 1683.

Емоцију и укусе са брежуљака изнад Сланкамена је тешко пресликати

"Француска кухиња са звездицама" је јединствена манифестацијa међународног карактера. У Србији је одржана другу годину и окупила је госте из привреде и економије Србије, али и њихове пријатеље представнике Француске и земаља региона.

Међу Французима седели су шефови Michelinove кухиње европског центра гастрономије, регије Алзас у Француској, са главном звездом Joël Philippsom, чувеним Мишленовим куваром. За истом столом седео jе и власник ресторана са најдужом традицијом у француској покрајини Алзас Хусер Мишел, а ту је био и председник Међународне уније Алзаса која послује на пет континената у оквиру 63 представништва, (од децембра 2022. године и у Србији). Из Стразбура је допутвовао Жерар Штидел, председник Регионалне привредне коморе Стразбура "Ариа", Себастијан Милер, из дирекције Европског центра за едукацију у хотелијерској индустрији CEFPPA и дивна госпођа Елеоноре Росе и Слађана Новаковић, председница Удружења "Ја волим Француску" и "Савезне асоцијације регије Алзаса у Србији".

FOTO: Marko Petrovic

Главне "звезде" наше сланкаменске "Шапат репрезентације" били су Душан Вранић, генерални менаџер "Атељеа вина Шапат" који се после 16 година рада у реномираним ресторанима Њујорка вратио у Србију и шеф кухиње и главни кувар Никола Стојаковић са више од 13 година искуства из реномираних Мишлен ресторана из Париза. Част наше гастрономије "саслуживао" је Младен Драгојловић, главни енолог у винарији "Атеље вина Шапат", чији су вински нектари вишеструко награђивани, а учио је у елитним винаријама Европе и Јужне Америке.

 - Ово је можда један од најлепших дана у мом животу - исповедао нам се Душан Вранић пре него су реке хране и вина потекле из кухиње комплекса ресторана Fleur de Sel. Реновирали смо претходних седам месеци, а онда смо окупили људе достојне да раде према Michelin и другим светским стандардима: време, простор, квалитет сервиса, услуге... На гостима је да оцене фузију знања, искуства и енергије међу људима који заједно производе ово што ми интерно зовемо: "Шапат" бренд! Емоцију и укусе са брежуљака изнад Сланкамена је тешко пресликати. Говор очију, мицање усана, говор руку и на крају песма и француска и српска слили су се у нешто што је семантички најтачније назвати: ПЕСМОМ. На нашем и на француском и на енглеском језику.

FOTO: Marko Petrovic

А онда, после званичног дела, негде предвече, док је сунце замицало за Црвеним чотом прелазећи преко Новог Сада, поново смо седели са Душаном, Николом и Младеном које назвасмо "српска гастро репрезентација", а они се нису наљутили.

 - Погледајте комплекс "Шапат" - ширио је обе руке менаџер Душан Вранић да лакше објасни: - Ово је јако интересантан комплекс у ком имате апартмане, собе, један ресторан, па други ресторан... Поента је да имате један нешто већи ресторан, да искористите терасу и поглед. И ту ће доћњи породице, организоваће се корпоративни ручкови, ту је опуштенија атмосфера са квалитетнијом храном, гастрономијом, сервисом, услугом и сјајном винском листом. Уз њега је мањи ресторан који има све то само што има приватност више. И гостима морате да нахраните сва чула - укуса и мириса, погледа и осећај простора и времена - рекао је господин Душан Вранић.

И негде ту се укључује Joël Philipps, заштитно лице квалитета Мишлен звезди. - Чим сам дошао почео сам да гледам. Видео сам како изгледа кухиња и у њој се налазе све машине, сви апарати, сва опрема по последњим технолошким стандардима и то је иста врста ореме коју можемо да видимо и у француским ресторанима. Поред тога, видео сам и екипу (кувара и помоћно особље) која је обучена по свим стандардима. Онда сам поразговарао са главним куваром и убрзо сам схватио да је његова визија да се користе локални производи, да се користе сезонски производи и био је заиста кохерентан у свом излагању... Баш то радимо у Француској. И много вам је лепо овде. Баш онако... Нисам очекивао - ширио је руке на крају Joël.

На крају, док је дан одлазио у смирај, враћали смо се за Београд комбијем. Вино је певало у нама. Сетисмо се Иве Андрића. Он је у Омер-паши Латасу писао како "ради" мостарска жилавка чији су виногради уз камен Неретве.

Дунавско вино је другачије. Некако благо, лепо моћно и велико. А француске звезде - оне су такве да сијају у вама док поново не одете под њихова сажвеђа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

ЊЕГОВИ РОДИТЕЉИ ЦРВЕНЕ КАД ГОД МЕ СРЕТНУ Чачанин после свадбе звао све госте - открио ко му је подвалио