ТРИЛЕЋЕ СА ПИСТАЋИМА: Кремаста посластица за све прилике

Milena Tomasevic

23. 10. 2025. у 09:18

Уз класичну мекану текстуру и богати „три млека“ прелив, ова верзија трилеће колача добија потпуно нову димензију – захваљујући пасти од пистаћа. Савршено за свечане прилике или када желите да се почастите нечим посебним.

ТРИЛЕЋЕ СА ПИСТАЋИМА: Кремаста посластица за све прилике

ФОТО: Novosti

Бисквит

Састојци:

  • 6 јаја
  • 80 гр шећера
  • 10 гр бурбон ванилин шећера
  • 200 гр брашна
  • 6 гр прашка за пециво
  • 100 гр пасте од пистаћа

Припрема:

Умутити беланца са шећером и ванилин шећером у чврст снег. Додавати један по један жуманце, кратко мутити након сваког. Умешати просејано брашно с прашком за пециво, па на крају додати пасту од пистаћа и лагано измешати. Смесу сипати у плех димензија 33x20 цм, обложен папиром за печење. Пећи у претходно загрејаној рерни на 180°C, 20 минута.Извадити из рерне и одмах избости горњу страну бисквита виљушком.

Прелив (три млека)

Састојци:

  • 500 мл млека
  • 500 мл слатке павлаке (млечне)
  • 300 мл кондензованог млека (оставити 2–3 кашике за декорацију)

Припрема:

Све састојке сјединити жицом у већој чинији. Бисквит пажљиво извадити из плеха заједно са папиром за печење. У празан плех сипати половину припремљеног прелива. Бисквит окренути наопако (да доле буде горња страна), ставити у прелив и скинути папир. Лагано притиснути да упије прелив. Избости и ту (доњу) страну бисквита виљушком. Прелити остатком прелива равномерно преко целе површине.

Оставити колач да одстоји у фрижидеру најмање 3–4 сата (идеално преко ноћи).

Глазура

Састојци:

  • 100 гр пасте од пистаћа
  • мало слатке павлаке (колико је потребно да глазура постане кремаста)
  • 1–2 кашике кондензованог млека (за декорацију)

Припрема:

Пасту од пистаћа измешати са мало слатке павлаке док не постане мазива. Прелити преко охлађеног колача и лепо распоредити. Кондензованим млеком направити линије по површини и чачкалицом правити украсе (провлачити у једном, па у супротном смеру за мраморни ефекат).

Колач мора добро да се охлади пре сечења. Најбољи је након неколико сати у фрижидеру – сочан, освежавајућ и богатог укуса. Чувајте га у фрижидеру и конзумирајте у наредна 2–3 дана.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

БРУКА: Црногорци славили испадање Србије као да су Хрвати (ВИДЕО)