РАЈСКИ КОЛАЧ: Идеалан за љубитеље чоколаде, а укус је више него рајски
Овај колач с правом носи тако претенциозни назив.
Foto: Jutjub/Printskrin/Igy the cook
Састојци:
За фил:
- 250 г чоколаде за кување,
- 200 г чврсте лешњак – ноугат креме,
- 7,5 дл слатке павлаке,
- 120 г насецканих лешника
За бисквит:
- 3 јаја,
- 3 кашике хладне воде,
- 100 г шећера,
- 500 г брашна,
- 150 г какаоа,
- 1 прашак за пециво,
- 250 г густина
За декорацију:
- 1 кашика какаоа
Припрема:
Фил: Нарежите нугат и чоколаду за кување. У шерпи загрејте слатку павлаку (не пустите да прокључа), склоните са шпорета, додајте нарезани нугат и чоколаду и мешајте док се не истопи. Пребаците у пластичну посуду и оставите у фрижидеру најмање 4 сата да се охлади. Најбоље је оставити преко ноћи у фрижидеру. У тигању без масноће пропржите сецкане лешнике док не добију златно браон боју. Пребаците на тањир и оставите да се охлади.
Бисквит: Загрејте рерну на 175 °Ц. Одвојите жуманца од беланаца. Учврстите беланца са 3 кашике хладне воде. Полако додајте шећер, непрестано мешајући. У мешавину беланаца додајте једно по једно жуманце. Помешати брашно, какао, прашак за пециво и крему и просијати кроз ситно сито. Постепено додавати у смесу од јаја и пажљиво мешати ручним миксером. Посуду за печење 20 к 30 – 35 цм обложите папиром за печење, истресите тесто, поравнајте и ставите у рерну на 20 минута. Печену торту оставити у искљученој, отвореној рерни око 5 минута. Затим оштрим ножем одвојите ивице и оставите на решетки да се охлади. Хладан колач протресите, преполовите по дужини, да добијете два бисквита. Оштрим дугим ножем одвојите папир од доњег кекса и вратите један кекс у посуду за печење.
Сада можете завршити фил. У охлађену мешавину кајмака и чоколаде додати тостиране лешнике и миксером мешати док не постане получврста. Да крема буде бржа, чинију са кремом ставите у хладну воду са коцкицама леда. На крају премазати 2/3 креме на бисквит, поравнати, прекрити другим бисквитом и премазати остатком креме. Оставити у фрижидеру да се добро охлади и посути какао прахом.
(trpeza)
Препоручујемо
ЈУГОСЛОВЕНСКИ КОЛАЧ: Најукуснија старинска посластица, која је била незаобилазана на трпези (ВИДЕО)
26. 02. 2025. у 13:00Јована Васић
ЧОКОЛАДНЕ ЛЕДЕНЕ КОЦКЕ: Чоколаднија и укуснија верзија познате посластице
25. 02. 2025. у 08:00Jована Васић
БРЗИ КОЛАЧ СА ЈАБУКАМА КОЈИ СВИМА УСПЕВА: Направите укусну посластицу и обрадујте укућане
19. 02. 2025. у 13:00Jована Васић
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"
ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.
05. 12. 2025. у 11:27
Коментари (0)