ПОСНА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Уживајте у сочним и неодољивим залогајима

Јована Васић

11. 03. 2025. у 11:00

Посна чоколадна торта се прави без млека и јаја, и са биљним путером и џемом. Ова посна чоколадна торта је прекривена прелепим свиленкастим преливом.

ПОСНА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Уживајте у сочним и неодољивим залогајима

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 300 мл незаслађеног сојиног млека
  • 1 кашика млевених чиа семенки
  • 1 кашика лимуновог сока
  • 1 кашичица инстант кафе у праху
  • 2 кашичице екстракта ваниле
  • 150 г веганског путера, отопљеног
  • 175 г шећера
  • 35 г какао праха
  • 300 г брашна
  • 1 прашак за пециво

За прелив:

  • 200 г црне чоколаде
  • биљна павлака за кување
  • џем од шљива

За фил:

  • 90 г веганског путера
  • 1 кашичица екстракта ваниле
  • 1 кашика незаслађеног сојиног млека
  • 2 1⁄2 кашике какаоа, просејаног
  • 180 г шећера у праху, просејаног
  • 6 кашика џема од шљива

Припрема:

За посну чоколадну торту загрејте рерну на 160°Ц. Обложите дно и странице калупа за торте папиром за печење. У великом врчу умутите сојино млеко, чију, лимунов сок, кафу у праху, ванилу и отопљени биљни путер. Оставите на страну 5 минута. Просејте шећер, какао и брашно у велику чинију. Сипајте мокру смесу, умутите док не постане глатка, па кашиком сипајте у припремљен плех. Пеците 45 минута, а затим покријте фолијом и пеците 25-30 минута док не постане еластичан на додир и чачкалица уметнута у средину не изађе чиста. Пребаците на решетку за хлађење на сат времена, а затим извадите из калупа и оставите да се потпуно охлади.

За прелив торте ставите све састојке попут џема од шљива у чинију постављену изнад тигања са водом која једва кључа. Повремено мешајте док се не истопи. Уклоните са ватре и оставите на хладном месту док не почне да се стеже. Да бисте је брже охладили, ставите посуду у већу посуду напуњену леденом водом. Мешајте сваки минут али тако да не постане превише чврсто - када извадите кашику и нежно пустите да мало прелива падне на мешавину. За фил користите електрични миксер да умутите намаз. Умутите ванилу и сојино млеко да се сједине. Додајте какао и шећер у праху, па умутите док смеса не постане бледа и пахуљаста.

Оштрим ножем исеците охлађени патишпањ на 3 слоја. Горњи и средњи слој премажите са половином фила, па у сваки додајте половину џема, размазујући танко до око 1 цм од ивице. Сложите слојеве торте, а затим их пребаците на тањир за сервирање. Размажите прелив по странама тако да буду добро покривене, а затим нагомилајте остатак прелива на врху. Оставите торту на хладном месту неколико сати док не буде довољно чврста за резање.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!

29. 11. 2025. у 08:00

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: Детету бих дао ДЕСЕТКУ

ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"

ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.

05. 12. 2025. у 11:27

Коментари (0)

МИШЉЕЊА СУ ОПРЕЧНА: Да ли заиста овај језик користи највише пословних људи?