НЕОДОЉИВО КРЕМАСТО САВРШЕНСТВО: Зимска чоколадна Павлова торта - Сезонска варијанта најпопуларније торте на свету

Јована Васић

25. 01. 2025. у 13:00

Зимска чоколадна Павлова торта има хрскав и изнутра сочан патишпањ, богат какаом и зрнцима сецкане обичне чоколаде, преливен је дебљим слојем белог крема, а одозго слојем мандарина.

НЕОДОЉИВО КРЕМАСТО САВРШЕНСТВО: Зимска чоколадна Павлова торта - Сезонска варијанта најпопуларније торте на свету

Foto: Shutterstock

Састојци:

За Патишпањ:

  • 6 великих беланца
  • 300 грама шећера
  • 3 кашике какао праха, просејаног
  • 1 кашичица балзамико сирћета
  • 50 грама црне чоколаде, ситно исецкане

за прелив:

  • 500 милилитара слатке павлаке
  • 500 грама мандарина
  • 3 кашике црне чоколаде, грубо нарендане

Припрема:

За зимску чоколадну Павлова торту загрејте рерну на 180°Ц и обложите плех папиром за печење. Умутите беланца док се не створи снег, а затим кашику по кашику умутите шећер док се колач од беланаца не учврсти и не постане сјајан. Поспите какао и сирће, и сецкану чоколаду. Затим лагано преклопите све, док се какао не умеша добро. Нанесите на плех у калуп, заглађујући странице и врх. Ставите у рерну, а затим одмах смањите температуру на 150°Ц и пеците око један сат до сат и 15 минута. Када је готово, требало би да изгледа хрскаво око ивица и са стране и да буде суво одозго, али када додирнете средину, требало би да осетите да је мекано под прстима. Искључите рерну и лагано отворите врата и пустите да се чоколадни безе диск за зимску чоколадну Павлова торту потпуно охлади.

Када будете спремни за сервирање, преокрените торту на велики тањир са равним дном. Умутите крем од слатке павлаке да буде густ, али и даље мек, и ставите га на безе, а затим га прекријте мандаринама. Чоколаду грубо нарендајте и насумично поспите по врху, пуштајући да нешто чоколаде падне, на ивицу тањира.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

МИШЉЕЊА СУ ОПРЕЧНА: Да ли заиста овај језик користи највише пословних људи?