ЈАФА КОЛАЧ: Све генерације обожавају ову посластицу, јефтина и брза а спремна за час

Новости онлине

09. 03. 2024. у 09:44

Сви волимо јафа кекс, а ево прилике да направите и колач.

ЈАФА КОЛАЧ: Све генерације обожавају ову посластицу, јефтина и брза а спремна за час

Foto: Jutjub/Printskrin/Kuhinja Sabi

Потребно:

 За пишкоту:

  • 24 кашике шећера,
  • 24 кашике млека,
  • 24 кашике брашна,
  • 3 јајета,
  • 1 прашак за пециво,
  • 5 кашика уља.

За фил:

  • 2 дл воде,
  • 200 гр шећера,
  • 3 кашике пекмеза од кајсије,
  • 1 смрзнута нарендана поморанџа (а може и цела поморанџа самлевена у супер сецку или самлевена у машини са месо).

За глазуру:

  • 100 гр чоколаде за кување,
  • 4 кашике млека,
  • 4 кашике шећера,
  • 2 кашике уља.

Припрема:

У дубљу посуду ставити шечер, млеко, јаја, уље и измешати варјачом.

У масу додати брашно и прашак за пециво  и умутити миксером.
Добијену масу сипати у велику тепсију која је намашћена и посута брашном или у коју је стављен пек папир.
Пећи у загрејаној рерни на 200 степени око 20 минута а потом смањити темпаратуру на 180 степени и пећи још око 20 степени односно да кора порумени.
Извадити кору и оставити да се охлади.
Када се кора охлади, около, са све четири стране исећи ивице око пишкоте, тако да остане две трећине коре на коју се ставља фил.
Одсечене ивице коре  ће се искористити за фил.

Припрема фила:

У већу шерпу ставиди воду, шећер и ушпиновати и додати рендану поморанџу и пекмез од кајсије  па још  мало кувати. Добијену масу скинути са рингле и додати измрвљене ивице од пишкоте и добро измешати да се добије уједначена маса тј. фил.

На послужавник ставити пишкоту и преко пишкоте распоредити врућ фил.

Припремити глазуру тако што се у шерпицу стави изломљена чоколада, млеко, шећер и уље и стави да се отопи уз стално мешење. Глазуру ставити преко фила и оставити да се охлади.

(Trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

СКАНДАЛ! СПАЈИЋ ЈАВНО ПРИЗНАО: Никакав проблем није, гласаћемо за Резолуцију о геноциду у Сребреници