ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ, СПОЈ БЕЛЕ ЧОКОЛАДЕ И ЏЕМА ОД КАЈСИЈЕ: Бела сахер торта, распаметиће и госте и укућане
УМЕСТО класичне Сахер торте направи ову верзију с белом чоколадом! То је савршен спој наизглед једноставних састојака који чини једну од најфинијих класичних торти.
Фото Shutterstock
Класична Сахер торта нам је добро позната - сочан чоколадни бисквит, пуњен најфинијом мармеладом од кајсија и преливен чоколадном глазуром.
Међутим, шта ако пожелимо да се мало удаљимо од (аустријске) посластичарске традиције и припремимо белу верзију Сахер торте? Ништа лакше уз одличан проверени рецепт који смо пронашли на блогу Бакинг Сенсе.
Без страха, упустите се у ову слатку авантуру и искористите домаћу мармеладу од кајсија на најбољи начин!
Потребно – за бисквит:
* 200 г оштрог брашна
* ¼ кашичице соли
* 180 г кристал шећера
* 6 већих јаја, на собној температури, беланца и жуманца одвојени
* 2 кашичице екстракта ваниле
* 180 г беле чоколаде
Састојци – за пуњење, глазуру и декорацију:
* тегла мармеладе од кајсија(око 500 г)
* 60 мл тамног рума
* 240 г беле чоколаде (исецкане)
* 120 г маслаца, на собној температури
* 30 мл вруће воде
* 45 мл кукурузног сирупа
* нарендана бела чоколада за декорацију и мало растопљене беле чоколаде
Поступак:
Укључи рерну и загреј је на 180 степени. Обложи калуп за торту папиром за печење и премази га маслацем. Просеј заједно брашно, прашак за пециво и со, затим остави са стране. Пажљиво умути маслац са ¾ количине шећера, а затим додај један по један жуманце, те након тога екстракт ваниле. Додај суве састојке и растопљену белу чоколаду.
Посебно умути беланца у лагани снег, додај преостали шећер и настави миксање док не добијеш чврст снег. Умешај беланца у смесу. Ако имаш два иста калупа за торту, подели смесу равномерно у њих. Ако не, испеци све одједном и касније разрежи након што се смеса охлади. Ако печеш у два калупа, биће потребно 20-25 минута, а ако печеш све одједном у једном калупу, требаће ти око 40 минута или мало дуже. Након печења, остави бисквит да се потпуно охлади на решетки. Мармеладу од марелица помешај с румом.
Доњи слој бисквита премажи са ¾ мармеладе с румом. Стави горњи део бисквита на то.
Остатак мармеладе проциједи преко торте одозго и са стране.
Стави торту у замрзивач на 30 минута. У то време, припреми глазуру. Растопи белу чоколаду на пари или у микроталасној. Посебно растопи маслац, додај кукурузни сируп и врућу воду, а затим га умеси у растопљену белу чоколаду. Извади торту из замрзивача и прелиј је глазуром, изравнавајући је.
На торту можеш исписати "Сахер" са мало растопљене беле чоколаде (то је типичан украс ове торте у њеном класичном издању), а ивице украсити струганим комадићима беле чоколаде (љуштилица за поврће ће ти добро послужити).
(Stil)
Препоручујемо
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)