ТУЛУМБЕ - рецепт који успева свакој домаћици: Обрадујте укућане овим слаткишом за ВИКЕНД (РЕЦЕПТ)

15. 06. 2023. у 17:50

УКОЛИКО не знате коју посластицу да спремите за предстојећи викенд, ево једног традиционалног рецепта

ТУЛУМБЕ - рецепт који успева свакој домаћици: Обрадујте укућане овим слаткишом за ВИКЕНД (РЕЦЕПТ)

Foto: Shutterstock

Ако волите тулумбе онда ће вам се овај рецепт сигурно свидети, јер нема шансе да не успе ако пажљиво следите упутство.

Од наведене количине се добије око 40 тулумби. Водите рачуна и о здрављу, јер је овај колач пун шећера, па колико прија непцима, може и да нашкоди.

ТУЛУМБЕ - састојци:

За тесто:

– 4 крупнија јаја

– 400 мл воде
– 100 мл уља
– 250 гр брашна
– 2 кашичице шећера
– прстохват соли
– 1 Л уља за пржење

За сируп:

– 1 кг шећера
– 600 мл воде
– кришке од пола лимуна

ТУЛУМБА - припрема:

Прелив треба направити дан раније, и оставити је да одстоји преко ноћи да се лепо охлади. Ово је јако битан корак.

У дубљу шерпу ставити воду, уље, шећер и со. Када прокључа, склонити са шпорета и убацити брашно. Мешати варјачом док се не направи чврста смеса у облику лопте.

Оставити тесто 15 минута да се прохлади. Док се тесто хлади, ви пенасто умутите јаја. Јаја додајте тесту и миксером сједините.

Када вам се чини да сте добили меко, свиленкасто тесто, готово је. Тим тестом пуните шприц за тулумбе.

У дубљи тигањ или плићу шерпу сипати литар уља.

У хладно уље истискајте тулумбе око 10 цм дужине. Гледајте да не буду једна уз другу, јер ће тулумбе нарасти.

Укључити ринглу на 4 (од 6) и ставити тулумбе да се прже. У почетку ће се саме окретати, а касније их треба повремено окренути.

Када поприме златну боју по жлебовима, вадити их решеткастом кашиком и стављати их у сируп (агду).

Искључити ринглу и оставити уље да се хлади, бар 10 минута. Затим истиснути нову туру тулумби, и ставити их да се прже.

Када је друга тура готова, прву поређати у плех, а у сируп спустити нову туру. Поновити док има теста.

Када су све тулумбе готове, прелити их сирупом и прекрити фолијом. Оставити их у фрижидеру да се хладе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

ПЕЈАКОВИЋ: Срби су скупо платили ЛАЖ о Југославији, која траје од 45 и плаћаћемо је још

ПЕЈАКОВИЋ: Срби су скупо платили ЛАЖ о Југославији, која траје од '45 и плаћаћемо је још

ГЛУМАЦ Никола Пејаковић одушевљава публику широм региона улогом Момчила у серији "Тврђава", која се бави ратним деведесетим и распадом некадашње државе Југославије.

13. 12. 2025. у 15:33

Коментари (3)

ДР НОВОСТИ: Зашто је трансплантација обрва толико популарна међу женском популацијом?