РЕЦЕПТ ЗА КРАНЦЛИЦЕ: Направите сами слатке цветове наших бака - и замиришите целу кућу (ФОТО)

Новости онлине

05. 02. 2023. у 12:00

ЧУВЕНЕ кранцлице су некада правиле све баке, јер је овај колачић савршен да се њима послуже неочекивани гости

РЕЦЕПТ ЗА КРАНЦЛИЦЕ: Направите сами слатке цветове наших бака - и замиришите целу кућу (ФОТО)

Фото: А. М.

Кранцлице могу да се поспу прах шећером или млевеним орасима, али и намажу пекмезом. Како год се, на крају, завршио овај колач - уживаћете док га једете.

Кранцлице - састојци:

200 грама бутера

100 грама шећера
јаје
2 ванил шећера
300 грама брашна
1/5 прашка за пециво

Фото: А. М.

 

Како се праве кранцле:

Прво се добро помешају бутер и шећер, а добро је измешано када се више не "чује" шећер. Додају се ванил шећер и јаја. Мало брашна се помеша са пола прашка за пециво. Сипа се брашно, али не одмах све, јер од теста зависи колико је потребно.

Када се направи лопта, средње тврда, подели се у два дела, умота у фолију  и стави у фрижидер. Тесто мора да стоји најмање два сата у фрижидеру да би се стврднуло и лакше развило.

Фото: А. М.

Тесто се пажљиво развије што тање, а у плех се стави папир за печење и укључи рерна. На тесту се модлицама са фигурицама ваде колачићи и ређају у плех. Између колачића мора да постоји размак јер ће због прашка за пециво мало порасти. Ко жели да прави дупле колачиће са пекмезом, један колачић треба да има рупицу у средини.

Преостало тесто се поново умеси и развије и искористи за нове колачиће. Када се искористи прво тесто извади се друго из фрижидера и понови поступак.

Фото: А. М.

Колачићи се пеку од 10 до 16 минута, у зависности од рерне. Када промене боју - плех се вади и ставља нов. Чим се колачићи изваде мажу се пекмезом од кајсија или само посипају прахом.

Баке су кранцлице мазале беланцем од једног јајета и посипале их млевеним орасима па стављале у рерну. Направите колачиће на све начине и откријте шта највише волите.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

УГРОЗИЛИ НОВАКУ ЖИВОТ?! Скандал у Риму, ово је Ђоковић доживео после ударца флашом у главу!