ПРЕДЈЕЛО ЗА ДЕЦЕМБАРСКЕ ДАНЕ: Чувена бегова чорба са куркумом

Novosti online

09. 12. 2023. у 14:56

За данашњи ручак предлажемо најлепшу бегову чорбу.

ПРЕДЈЕЛО ЗА ДЕЦЕМБАРСКЕ ДАНЕ: Чувена бегова чорба са куркумом

Фото Shutterstock

Бегова чорба је специјалитет из Босне и Херцеговине. Бегова чорба је пуна поврча и меса, незаобилазно је предјело сваког доброг ручка. Ова чорба прави се са пилетином и бамијом као неизоставним додатком. У бегову чорбу иде кувана бамија. Дуго се крчка на тихој ватри, а ово је сјајно јело "на кашику" током хладних дана.

Састојци:

* 270 г пилећег филеа

* 2 шаргарепе
* 170 г целера
* 1 главица црног лука
* 2 ловорова листа
* 8 г соли
* 1,6 л воде

За кување бамије:

* 60 г бамије

* 260 мл воде
* прстоват соли

Још:

* 1 јаје

* 25-30 г брашна
* 130 мл павлаке за кување
* мало сецканог першуна
* прстохват бибера
* 1/2 кашичице куркуме
* 2 кашике лимуновог сока

Рецепт за бегову чорбу са куркумом:

У велику шерпу додајте пилетину, па убаците исечену шаргарепу, целер, главицу црног лука и ловорове листове. Сипајте воду и убаците со. Поклопите шерпу, па оставите да прокључа на средње јакој ватри, а потом смањите температуру на лагану и оставите да се крчка 50-60 минута. Процедите супу након тога. Целер и шаргарепе изблендирајте, а по потреби додајте 1-2 кашике воде. Изблендирано поврће вратите у супу, а остатак поврћа можете испасирати гњечилицом. Бамију убаците у шерпу, налијте водом, додајте со и кувајте око 10 минута, па процедите. Пилеће месо исецкајте, па га вратите у супу заједно са скуваном бамијом. Кувајте бегову чорбу на тихој ватри око 2 сата. Пред крај кувања додајте бибер и куркуму, па промешајте. У посуди умутите јаје, додајте брашно и павлаку за кување. Сједините састојке добро, па додајте 1-2 кашике бегове чорбе, па поново помешајте. Постепено сипајте смесу са јајетом у чорбу и мешајте. Кувајте још 5 минута, па додајте сецкани першун и лимунов сок у бегову чорбу.

(StvarUkusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НА САМО ДВА САТА АВИОНОМ ОД БЕОГРАДА: Одлична дестинација за летовање - сви детаљи резервације и аранжмана