БИФТЕК СА ПЕЧЕНИМ КРОМПИРОМ И УМАКОМ: Рецепт за идеалан ручак.

Milena Tomasevic

29. 08. 2025. у 09:00

Сочно месо, хрскав кромпир и богати сос савршено се уклапају у оброк који можете послужити и за свакодневни ручак и за свечане прилике.

БИФТЕК СА ПЕЧЕНИМ КРОМПИРОМ И УМАКОМ: Рецепт за идеалан ручак.

ФОТО: Novosti

Састојци

  • 2 комада бифтека (око 200 гр сваки)
  • 4-5 кромпира (средње величине)
  • 2 кашике маслиновог уља
  • 2 кашике путера
  • 2 чена белог лука
  • 1 гранчица свежег рузмарина (или тимијана)
  • Со и бибер по укусу

За умак

  • 100 мл говеђег бујона (или повртног)
  • 50 мл црног вина (опционо)
  • 1 кашика путера
  • 1 кашичица брашна (за згушњавање)
  • со, бибер

Припрема

Печени кромпир

Кромпир оперите и пресеците на половине или четвртине. Ставите га у посољену воду и кувајте 8-10 минута (да омекша, али да се не распада). Оцедите га и ставите у плех. Прелијте маслиновим уљем, посолите, побиберите и додајте гранчицу рузмарина. Пеците у рерни на 200°Ц око 25 минута док не добије златну корицу.

Месо извадите из фрижидера бар 30 минута пре припреме (да буде собне температуре). Посолите и побиберите са обе стране.На врелом тигању додајте мало уља и пеците бифтек по 2-3 минута са сваке стране. Додајте путер, бели лук и рузмарин у тигањ и преливајте месо отопљеним путером још минут. Склоните бифтек и оставите га да одмори 5 минута пре сечења.

Умак

У исти тигањ где се пекло месо додајте брашно и кратко пропржите. Додајте вино и сачекајте да алкохол испари. Додајте бујон и кувајте 5 минута док се умак мало не згусне. На крају убаците кашику путера и промешајте.

Сервирање

На тањир ставите кромпир, затим нарезан бифтек, а све прелијте укусним умаком. Декоришите гранчицом рузмарина.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!

29. 11. 2025. у 08:00

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: Детету бих дао ДЕСЕТКУ

ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"

ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.

05. 12. 2025. у 11:27

Коментари (0)

Васељенски патријарх Вартоломеј I и председник компаније Tasyapı Emrulah Turanli: Визија која повезује Истанбул и Србију