5 ЦАКА ЗА СПРЕМАЊЕ НАЈУКУСНИЈЕ РИБЕ: Уз овај трика не распада се током пржења, не упија много, а топи се у устима
ТРПЕЗА за Бадње вече не може да се замисли без укусне рибе, зато одушевите укућане и приремите је на најбољи начин до сада и то врло једноставно уз савете које смо издвојили за вас.
Фото Shutterstock
Како се правило пржи?
Ситна риба се пржи цела и на јакој ватри, а крупна се чисти, сече на комаде и пржи се на слабијој ватри, како би топлотна обрада могла да буде равномерна.
Комади за пржење се косо секу, под углом од отприлике 45 степени, није добро да буду дебљи од 3 центиметра.
Постоје различите врсте поховања, веома популарно је поховање са јајетом, пивом и са презлама.
Риба ће бити још укуснија и крхка, ако се добро посоли и потопи у свеже млеко 20-25 минута пре пржења. А потом се осуши и ставља у тигањ.
Маринирање рибе
Неке домаћице маринирају рибу пре пржења. Ово се ради тако што се комади заливају лимуновим соком, с мало уља, першуна, исецканим луком, црним бибером и остављају се у том преливу у фрижидеру на сат времена. Када се извади из маринаде, риба се суши, похује се и пржи се.
Врло битан је и избор посуђа и одабир масноће
Риба се најбоље пржи у тигању са дебелим дном, с обзиром на то да се он загрева равномерно и не постоји опасност да неки комади прегоре. Масноћа за пржење најчешће је сунцокретово уље, с обзиром на то да оно нема мирис и риба чува мирис маринаде или поховања. Приликом пржења комади се окрећу само једном лопатицом.
Фото Shutterstock
4 важна савета за припремање најукусније рибе:
• Да би се уклонио јак мирис приликом печења рибе, у тигањ се ставља један кромпир, огуљен и исецкан на кришкице.
• Да се риба не би распала приликом пржења, пре тога је оставите на 30 минута у води, помешаној са сирћетом у једнаким количинама.
• Приликом пржења комади рибе се неће деформисати уколико претходно по њима направите разрезе.
• Када припремате речну рибу која се осећа на блато, потребно је да у воду или уље додате мало ароматичног биља и зачина.
(Stil)
Препоручујемо
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)