4 ПОСНА ЈЕЛА ПО РЕЦЕПТУ МОНАХА СА АТОСА: Најлепши оброци из хиландарског кувара

Novosti online

30. 11. 2023. у 12:00

МОРАТЕ обавезно да запишете, рецепте за 4 посна јела са Хиландара, имају укус који се не заборавља!

4 ПОСНА ЈЕЛА ПО РЕЦЕПТУ МОНАХА СА АТОСА: Најлепши оброци из хиландарског кувара

Фото Shutterstock

Овога пута откривамо вам начин на који монаси са Атоса праве сарму, пуњене паприке, пасуљ и паприкаш. Рецепти са Хиландара одушевљавају људе, те их радо увек пробају, а сви се слажу у једном - да имају посебан укус. Припрема је једноставна, али зато мирис остаје заувек упамћен.

Foto: Jutjub/Printskrin/

1. САРМА

Састојци:


* 2 празилука
* 2 главице црног лука
* 1 шаргарепа
* 100 гр риже
* 350-400 гр млевених ораха
* 100 гр димљене рибе (лосос)
* 12-15 листова киселог купуса
* У смесу додати со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили зачин па промешати

Припрема:

Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте млевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну.

Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Jelajelena Petrovic

2. ПАПРИКАШ

Састојци:

* 1/2 кг кромпира

* 1/2 кг црног лука
* 2 шаргарепе
* 4 меснате паприке
* 1 веза першуна
* 2 кашике сувог зачина
* 2 кашике брашна
* млевена паприка, со

Припрема парикаша:

Кромпире ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезну и ставити исецкани црни лук, шаргарепу, паприке и све скувати. Брашно и млевену паприку размутити у мало воде и умешати у јело.

Додати зачин и со по укусу, па склонити са шпорета и додати везу ситно сецканог першуна.

Foto: Jutjub/Printskrin/

3. ПАСУЉ

Састојци:

* пасуљ

* воду
* маслиново уље
* црни лук
* парадајз
* млевену паприку
* бибер, со
* сушени зачини

Припрема:

Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.

Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине.

Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati

4. ПОСНЕ ПАПРИКЕ

Састојци:

* 6 сувих црвених паприка

* 3 празилука или једна средња главица црног лука
* 100 г крупно млевених ораха
* 100 г пасуља тетовца
* 1 шољица (за црну кафу) пиринча
* мешавина сувог биљног зачина
* црвена млевена паприка,
* со, бибер

Припрема:

Пропржити кратко празилук (или ситно сецкани лук) на мало уља, а затим додати млевене орахе. Пржити све заједно још 2-3 минута и затим у то додати опран и очишћен пиринач и пасиран скувани пасуљ.

Наставити са пржењем још 1 минут, па додати мешавину сувог биљног зачина те посолити и побиберити по укусу. Крчкати још 2 минута на тихој ватри. За то време оставити суве паприке да одстоје у топлој води, да би се лакше напуниле. Затим напунити припремљеним филом, али водити рачуна да се не напуне до врха.

Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван. По потреби доливати још воде.Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200°Ц па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.

(Stil)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат би могао избити пре председничких избора у САД

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат би могао избити пре председничких избора у САД

БИВШИ амерички председник Доналд Трамп изјавио је да би за пет месеци преосталих до избора у САД могао да избије трећи светски рат због неспособности актуелног америчког руководства.

18. 05. 2024. у 09:45

КАКО ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ДОБИЛО ИМЕ? Различито порекло и велика симболка - назив користе САМО СРБИ

КАКО ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ДОБИЛО ИМЕ? Различито порекло и велика симболка - назив користе САМО СРБИ

КОСОВО и Метохија веома су значајан део српске историје и традиције, али ретки су они који знају како је тако важно поднебље нашег постанка и идентитета добило име. Обе речи у називу нађе јужне покрајине имају различито порекло и велику симболику.

18. 05. 2024. у 11:47

Коментари (0)

ШОК: Фудбалер Србије се опростио од репрезентације