МОГУЋЕ ЈЕ: Направите ЋЕВАПЕ ОД ХЕЉДЕ - бићете сити, а можете и да смршате (Фото/Видео)

Новости онлине

02. 02. 2023. у 21:00

У Србији се од ове псеудожитарице праве пите и палачинке, а у Русији се једе као прилог јелима или јутарња каша, јер дуго даје осећај ситости

МОГУЋЕ ЈЕ: Направите ЋЕВАПЕ ОД ХЕЉДЕ - бићете сити, а можете и да смршате (Фото/Видео)

Фото: А. М.

Добро је познато да су каше најбољи начин да се почне дан, јер су заситне и чине да човек дуго не осећа глад. Такође, каше се праве од житарица које су одличне за стомак.

Хељда је популарна међу вегетаријанцима, али и онима који посте, јер може да замени месо. Ова псеудожитарица је и лек, јер су многе студије показале да је одлична као превентива и у борби против карицинома.

У Русији је зову гречка и једу је као пролог месу, док је у Србији позната само у облику брашна од којег се праве палачинке, пите и остала теста. Хељда је неутралног укуса па може да се комбинује са сланим и слатким.

Рецепт за кашу

Шоља хељде је довољна за једну особу. Хељда се увече полије водом и остави током ноћи.

Фото: А. М.

 

Ујутру вода може да се процеди, прелије топлом водом и стави на ринглу да прокључа. Хељда ће брзо проврити и треба водити рачуна да не искипи, па је најбоље отклопити. Ово је нарочито важно јер ће омотач зрна испустити лепљиву течност и током кувања ће се створити пена. Када проври и смањи се јачина на рингли, јер хељда треба да се кува још око пет минута, кашиком може да се покупи пена коју је створила.

Када хељда набубри дупло - значи да је готова.

Када хељда набубри дупло од своје величине значи да је скувана. Скине се са рингле, исцеди и опере.

Хељда може да се посоли, помеша са кашиком бутера или да се дода сецкана банана или јабука. Током кувања може да се убаци и шака зрна сувог грожђа. Пошто је неутралног укуса може да се једе као слатка или слана.

Скувана хељда може да се искористи за неколико јела, као пуњење, прилог јелима, додатак салатама или за ћевапчиће.

Шаран са хељдом

Очистите шарана и извадите утробу. Поспите рибу сољу и уљем па оставите десет минута да одстоји. Затим је напуните изнутра куваном хељдом и закачите крајеве гранчицама рузмарина. Умотајте рибу у алуминијумску фолију, ставите у рерну и пеците један сат на 180 степени Целзијусових.

Ћевапи од хељде

Ситно нарендајте кромпир па га добро исцедите. Помешајте рендани кромпир са куваном хељдом, додајте со и бибер. Изгњечите смесу штапним миксером. Направите од добијене масе мале ћевапчиће и испржите их у уљу.

Хељда са печуркама

Једну чашу хељде прелијте са две чаше воде. Кувајте на слабој ватри око десет мин, док вода не испари. Исецкајте црни лук и шампињоне и испржите их у маслиновом уљу. Помешајте пржене печурке са куваном хељдом, додајте со, бибер и друге зачине по вашем укусу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини

ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини

УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.

04. 05. 2024. у 20:06

Коментари (0)

УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА Вучић положио цвеће у школи Владислав Рибникар (ФОТО)