УКУСАН И ЗДРАВ, ПРАВИ РУДНИК ВИТАМИНА Ц: Оригинални немачки рецепт за кисели купус, да уживате у салати у хладним данима

Татјана Марковић

22. 10. 2024. у 14:13

ДОМАЋИЦЕ зимницу навелико праве, а још није касно да се укисели купус.

УКУСАН И ЗДРАВ, ПРАВИ РУДНИК ВИТАМИНА Ц: Оригинални немачки рецепт за кисели купус, да уживате у салати у хладним данима

Фото: Shutterstock

Ми вам предлажемо рецепт за кисели купус из Немачке, који можете одмах да испробате.

Састојци:

1300 г купуса, једна средња главица, очишћена од спољашњих листова
15-20 г морске соли
неколико листова ловора
½ кашичице семена кима

Рецепт за кисели купус:

Како бисте направили кисели купус прво склоните спољне листове купуса, а затим га измерите на кухињској ваги. Користите 1-1,5% соли. Ако је ваш купус тежак 1 кг, користите 10-15 грама соли. Потом исеците купус на четвртине и исеците језгро. Исеците сваку четвртину по дужини на веома танке траке. Можете и да користите ренде.

Фото Shutterstock

Пребаците нарезани купус у велику и чисту посуду и посолите, па га жустро мешајте рукама 5-10 минута. Купус ће пустити доста течности, што више течности то боље. Сада можете додати и ловоров лист и мало кима. Убаците купус у чисту велику теглу и сипајте сву течност на врх. Песницом или нечим тешким га погурајте и притисните. Течност треба да плута на површини купуса. Ставите камен на врх купуса.

Затим покријте теглу чистом крпом или пластичном фолијом и причврстите је гумицом. Киселите купус 3 до 10 дана на температури од око 18 °C до 26 °C. Држите теглу даље од директне сунчеве светлости. Притискајте купус најмање два пута дневно. Важно је да има довољно течности на врху. Пробајте га након tri дана. Ако вам се свиђа укус, заврните поклопац и ставите у фрижидер. Оставите да купус настави да се кисели 14-21 дан у фрижидеру.

(ствар укуса)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ВЛАХОВИЋ ПРОПУШТА ДЕРБИ, АЛИ ДВА СРБИНА МОГУ ДА ОДЛУЧЕ ИСХОД: Милинковић Савић био херој Наполија а сада се нада првој победи над Јувентусом