ПОСНА ПИТА СА СПАНАЋЕМ: Сочна и сласна, за савршено јутро
Питу можете сервирати топлу или хладну, као главно јело или прилог. Идеална је за оброке током поста јер је хранљива и укусна.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- Коре за питу 500 г
- Свежи спанаћ 500 г
- Црни лук 2 средња
- Бели лук 3 чена
- Шаргарепа 1 већа
- Тофу 300 г (по жељи)
- Со по укусу
- Бибер по укусу
- Прашак за пециво 1 кашичица
- Лимунов сок 1 кашика
- Минерална вода 3-4 кашике
- Биљно уље 3-4 кашике
- Сусам за посипање
Припрема:
Оперите и очистите свеж спанаћ. Ако користите смрзнути спанаћ, претходно га одмрзните и добро оцедите вишак воде. У великој посуди пропржите црни лук на мало воде (или уља), док не постане провидан, затим додајте бели лук и кратко пропржите. Додајте спанаћ и нарендану шаргарепу (ако користите) у посуду и кувајте док спанаћ не увене и сва течност испари. То ће трајати отприлике 5-7 минута. Додајте измрвљен тофу (ако користите), со, бибер и лимунов сок по укусу. Динстајте још 2-3 минута, затим склоните са ватре и оставите да се охлади.
У чинији помешајте минералну воду и биљно уље (ако користите) са прашком за пециво. Овим ћете прскати коре да их омекшате и спојите.
Узмите први лист коре и ставите га на радну површину. Лагано попрскајте мешавином минералне воде и уља (или воде). Ставите други лист коре преко првог. Поново попрскајте мешавином. На други лист ставите део фила од спанаћа и равномерно га распоредите. Уролајте коре са филом по дужини и ставите у подмазан плех или обложен папиром за печење. Понављајте поступак док не потрошите све коре и фил.
Загрејте рерну на 180°Ц. Премажите сваку ролну са мало више мешавине минералне воде и уља (или само воде) и поспите сусамом (опционо). Пеците питу у загрејаној рерни око 30-40 минута или док не добије златно-смеђу боју.
(superrecepti)
Препоручујемо
ТРАДИЦИОНАЛНА ВРАЊАНСКА ПИТА: Самса са милерамом од готових кора
15. 03. 2025. у 07:00
ПИТА СА СИРОМ И ШУНКОМ ИЗ ТИГАЊА: Спрема се очас посла, а ужива у сваком залогају
14. 03. 2025. у 07:00
ФЕНОМЕНАЛНА ПОСНА СУВА ПИТА: Десерт за сваку прилику
08. 03. 2025. у 12:30Јована Васић
СЛАНА ГРИЗ ПИТА СА СИРОМ: Рецепт који ћете правити изнова и изнова (ВИДЕО)
26. 02. 2025. у 14:00Јована Васић
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"
ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.
05. 12. 2025. у 11:27
Коментари (0)