БОСАНСКА САВИЈАЧА: Бисер традиционалне кухиње, рецепт који ће вас одушевити и мирисом и укусом

Новости онлине

13. 04. 2024. у 07:00

Босанска савијача са сиром толико је укусна да ћете је хтети јести у свако доба дана.

БОСАНСКА САВИЈАЧА: Бисер традиционалне кухиње, рецепт који ће вас одушевити и мирисом и укусом

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • За коре:
  • 1 чаша млаке воде (250 мл)
  • 3 чаше глатког пшеничног брашна (750 г)
  • 1 дл уља
  • 1 кашичица морске соли  
  • За фил:
  • 600гр свежег сира,
  • 5 јаја,
  • 1 кисела павлака,
  • со, уље

Припрема:

У већој чинији помешати брашно са соли.
Додати млаку воду и уље па лагано рукама замесити глатко, мекано тесто. По потреби додати још мало брашна. Тесто поделити на три куглице, сваку премазати уљем, покрити чистом кухињском крпом па оставити 20 минута са стране.

Прву куглицу теста добро рукама притиснути (спљоштити), премазати кашичицом уља па преместити на стољњак. Рукама лагано почните развлачити тесто почевши од средине према крајевима.  

Прстима повлачите тесто од средине према себи све док не постане прозирно. Одрежите задебљане крајеве.

Када сте развукли тесто, премажите га с мало уља, преполовите тупим ножем по дужини па премажите с првим делом фила.

Са сваке стране теста помоћу стољњака  тесто заролајте, а затим сваку савијачу преместите у науљену тепсију те је завијте у спиралу.

Поступак поновите с остатком фила и кора.
Готову сирницу премажите с мало уља.
Ставите пећи у претходно загријану рерну на 200°Ц 40 минута. Када је пита готова премазати је павлаком па служити.                                                                                                       

(trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

Васељенски патријарх Вартоломеј I и председник компаније Tasyapı Emrulah Turanli: Визија која повезује Истанбул и Србију